Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mleko - biała śmierć.
Date: Tue, 25 Sep 2012 10:03:37 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 39
Message-ID: <a...@m...uni-berlin.de>
References: <p...@4...net>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
dLrgF1rrviJ9uDek3/V9IwbtumTLgR0KLOwVTI6zWIY89EmsyfCbljBxBN/A7VLC4jv/j1jjub
Cancel-Lock: sha1:oTbhnLIwpxFOGAq6sj4VKuOvISQ=
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:15.0) Gecko/20120907 Thunderbird/15.0.1
In-Reply-To: <p...@4...net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:348415
Ukryj nagłówki
Am 22.09.2012 14:51, schrieb Ikselka:
[ciach bzdury]
Tak na skróty:
Homogenizacja nie polega na mieszaniu, tylko kawitacji kropelek tłuszczu
w celu ich zmniejszenia. To umożliwia (samo)mieszanie się mleka, tworzy
się emulsja.
Wolnych rodników tam na ogół nie uświadczysz. Są podejrzenia, że
homogenizacja umożliwia zadokowania białek na rozdrobnionych tłuszczach
i ich transport przez membrany jelit i powodowanie alergii. Ale nie
widziałem jak na razie żadnej pracy naukowej potwierdzającej tą tezę. W
szczególności tłuszcz jest i tak homogenizowany w procesie trawiennym,
gdyż w innym przypadku nie mógłby być wchłaniany przez membrany jelit.
Średnica kanałów jest rzędu dziesiątków nm, w procesie homogenizacji
osiąga się góra 1-2 mikrometry, dlatego teoria alergeniczności
homogenizacji jest mało prawdopodobna.
Dorośli nie mają enzymów rozkładających laktozę tylko wtedy, gdy nie
jadły mleka i produktów mlecznych w wieku dziecięcym i młodzieńczym. W
innych przypadkach (poza patologicznymi) ten enzym jest cały czas
produkowany.
Obecnie produkowane jogurty są w większości przypadków pozbawione
laktozy (niestety).
Proces pasteryzacji mleka zachodzi w temperaturze 70-75 stopni, więc do
twoich 93 jest dość daleko. Tu mylisz mleko pasteryzowane z mlekiem UHT.
Konsumpcja mleka przegotowanego, typowa dla Polski jest bardziej
szkodliwa. No nie szkodliwa, ale tu rzeczywiście coponiektóre enzymy i
białka są rozkładane.
Co do osteoporozy to szkoda gadać. Dotychczasowe badania potwierdzają,
że pokarm bogaty w wapno zmniejsza jej ryzyko. Zalicza się do tego mleko
oraz sery.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|