Data: 2012-09-25 08:03:37
Temat: Re: Mleko - biała śmierć.
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Am 22.09.2012 14:51, schrieb Ikselka:
[ciach bzdury]
Tak na skróty:
Homogenizacja nie polega na mieszaniu, tylko kawitacji kropelek tłuszczu
w celu ich zmniejszenia. To umożliwia (samo)mieszanie się mleka, tworzy
się emulsja.
Wolnych rodników tam na ogół nie uświadczysz. Są podejrzenia, że
homogenizacja umożliwia zadokowania białek na rozdrobnionych tłuszczach
i ich transport przez membrany jelit i powodowanie alergii. Ale nie
widziałem jak na razie żadnej pracy naukowej potwierdzającej tą tezę. W
szczególności tłuszcz jest i tak homogenizowany w procesie trawiennym,
gdyż w innym przypadku nie mógłby być wchłaniany przez membrany jelit.
Średnica kanałów jest rzędu dziesiątków nm, w procesie homogenizacji
osiąga się góra 1-2 mikrometry, dlatego teoria alergeniczności
homogenizacji jest mało prawdopodobna.
Dorośli nie mają enzymów rozkładających laktozę tylko wtedy, gdy nie
jadły mleka i produktów mlecznych w wieku dziecięcym i młodzieńczym. W
innych przypadkach (poza patologicznymi) ten enzym jest cały czas
produkowany.
Obecnie produkowane jogurty są w większości przypadków pozbawione
laktozy (niestety).
Proces pasteryzacji mleka zachodzi w temperaturze 70-75 stopni, więc do
twoich 93 jest dość daleko. Tu mylisz mleko pasteryzowane z mlekiem UHT.
Konsumpcja mleka przegotowanego, typowa dla Polski jest bardziej
szkodliwa. No nie szkodliwa, ale tu rzeczywiście coponiektóre enzymy i
białka są rozkładane.
Co do osteoporozy to szkoda gadać. Dotychczasowe badania potwierdzają,
że pokarm bogaty w wapno zmniejsza jej ryzyko. Zalicza się do tego mleko
oraz sery.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|