Data: 2016-06-26 21:26:45
Temat: Re: Mleko niepasteryzowane w sklepach
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .06.2016 o 18:07 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
> Dnia Sun, 26 Jun 2016 16:00:18 +0200, Stokrotka napisał(a):
>
>>> Być może takowe niebawem się pojawi. I nie będzie kisło. Przy okazji
>>> jak
>>> zeznają twórcy nowych technologii, smak oryginalnego mleka "od krowy"
>>>> będzie przy tym zachowany. "Pasteryzacja" nie temperaturowa lecz
>>> ciśnieniowa. Ciekawe...
>>
>> Znaczy się nie zsiądze. Znaczy nieprawdziwe mleko.
>
> Znaczy - białko zdenaturowane inaczej. Znaczy - jeden pies.
Nie czytał dokładnie, tam jest więcej zmian fizykochemicznych mleka.
Być może ma pewne zalety, ale traktowałbym to raczej jako ciekawostkę.
A wad sporo. Choćby wodnisty jogurt, brrrr...
Chyba, że dołożymy jakiejś chemii?
:)
Zauważcie, że w USA panuje fobia na punkcie mleka niepasteryzowanego.
Całe szczęście, że nie narzucili Europie produkcji serów wyłącznie z mleka
pasteryzowanego.
--
Trefniś
|