Data: 2017-09-20 23:33:35
Temat: Re: Młody piernik
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pani Ewa napisała:
> Można im polecić chlebek bananowy. Robi się go szybko i zawsze wychodzi
> miękki. W dodatku można wykorzystać różne rodzaje mąki. A nawet dodać
> korzennych przypraw i zrobić kolejną wersję piernika. W ciągu ostatniego
> roku robiłam ten chlebek aż do znudzenia.
> Można skorzystać np. z tego przepisu:
> http://www.mojewypieki.com/post/chlebek-bananowy-ban
ana-bread
No tak, "banana bread" i "gingerbread" to dość blisko.
> To jedno jajo spokojnie można pominąć, bo banany z powodzeniem jaja
> zastępują,
O zastępowaniu jaj bananem już słyszałem. Ale tu mamy też masło -- całkiem
niewegańskie. W wielu przepisach na ciasta występuje *roztopione* masło.
To jest marnowanie maślanego potencjału. Masło utarte z cukrem też jest
spulchniaczem. Dzisiaj takie zmiksowanie masła na puszystą masę łatwą do
zmiesznia z mąką robi się w trymiga. Ale dawniejsze kucharki nie miały
wyjścia, topiły w rondelku. Ta staropolszczyzna pokutuje do dzisiaj.
Właściwie głównie staro-, bowiem polska kucharka ani lepsza, ani gorsza
od kucharki niepolskiej.
--
Jarek
|