Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Młody piernik Re: Młody piernik

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Młody piernik

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Młody piernik
Date: Thu, 21 Sep 2017 01:21:32 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 69
Message-ID: <opuucm$fvl$1@news.icm.edu.pl>
References: <s...@f...lasek.waw.pl>
<59c2d09f$0$656$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-65-72-80.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1505950934 16373 89.65.72.80 (20 Sep 2017 23:42:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 20 Sep 2017 23:42:14 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:38.0) Gecko/20100101 Thunderbird/38.5.1
Hamster/2.1.0.11
In-Reply-To: <59c2d09f$0$656$65785112@news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:378158
Ukryj nagłówki

W dniu 2017-09-20 o 22:33, FEniks pisze:
> W dniu 20.09.2017 o 22:08, Jarosław Sokołowski pisze:
>> Powodowany sugestiami, bym choć raz zrobił po dwakroć to samo,
>> przemogłem
>> się i powtórzyłem wypiek wymyślonego wcześniej piernika. Pomyślałem
>> sobie,
>> że skoro będę musiał postępować zgodnie z recepturą, choćby nawet przez
>> siebie stworzoną, to niech to będzie coś prostego i szybkiego, by
>> zbytnio
>> przy tym się nie nudzić. I tak oto powstał piernik minimalistyczny,
>> pozbawiony wszelkich nadmiarowych składników.
>>
>> 200 ml oleju (rzepakowy) i pół litra piwa (tyskie) wlałem do gara. Do
>> tego porcja proszku do pieczenia, taka na pół kilo mąki. Zamiast proszku
>> mogłaby być sama soda (wodorowęglan sodu, NaHCO3), ale nie miałem.
>> To z technologicznego punktu widzenia jest najważniejsze -- olej z wodą
>> się nie miesza. Z piwem też. Ale soda jest emulgatorem dla tych dwóch
>> substancji -- jeśli się to zmiksuje, powstaje emulsja kropelek tłuszczu
>> zawieszonych w roztworze wodnym. Coś jak mleko.
>>
>> Jeszcze osłodziłem wedle uznania. Ilość cukru nie jest krytyczna
>> dla przepisu. Ja dałem trzy łyżki, takie trochę większe, jak mam w
>> słoju z cukrem. Ale można więcej. Albo mniej. Jeśli ktoś woli bardziej
>> tradycyjnie, może cukier zastąpić miodem. Lub zbliżonym do niego
>> syropem glukozowo-fruktozowym. Ponadto przyprawy. Przyprawy rozdrabniam
>> w młynku udarowym, a na koniec do młynka dodaję cukru. Cukier ułatwia
>> ich równomierne rozprowadzenie, nie tworzą się grudki suchego pyłu.
>>
>> Miksuję ręcznym mikserem. Końcówki te do bicia piany, nie śruby do
>> ciast.
>> Mleczna emulsja powstaje dość szybko. Nie zaszkodzi pokręcić jeszcze
>> trochę, by wbić w to powietrze. Dalej mąka -- tyle, by z mleka zrobiła
>> się śmietana. To tym bardziej należy poubijać, ciasto "zbiszkoptyzować"
>> -- proszku jest mniej niż zwykle w przepisach. Potem mąka w większej
>> ilości. Dodawana stopniowo, bo tak łatwiej wyrabiać. Dodawana do tego
>> momentu, kiedy jeszcze będzie dało się tymi wiatraczkami kręcić. Wchodzi
>> trochę mniej niż kilogram. I to już jest koniec. Ciasto odchodzi wtedy
>> dość dobrze od gara czy misy (u mnie: stal nierdzewna).
>>
>> Da się to wyłożyć do formy (konsystencja trochę bardziej gęsta od ciast
>> wlewanych), by powstał placek gruby na cal czy dwa. Da się rozpłaszczyć
>> na stolnicy i wykroić pierniczki (choć jest nieco rzadsze od ciasta,
>> z którego zwykle wykrawa się pierniczki). Jednego i drugiego próbowałem.
>> A nawet zapiekłem trochę ciasta ze śliwką w środku w opiekaczu do
>> tostów.
>> Szybko i sprawnie powstał pierniczek nadziewany śliwką.
>>
>> Jeszcze zrobiłem wersję z większą ilością oleju. Ciasto ma wtedy
>> wyraźnie
>> tłustą powierzchnię. Włożone do formy można przed upieczeniem pokroić
>> -- cięcia nie zabliźniają się do końca. Po upieczeniu da się wzdłuż tych
>> linii piernik rozłamywać. W jednej i drugiej wersji upieczone ciasto ma
>> miękkość należną piernikowi.
>>
>> Teraz przyprawy. Używam dużo cynamonu, sporo kolendry i sporo kminku.
>> Rzecz jasna imbir. Ponadto goździki, anyż (nie zawsze), czarny pieprz,
>> kmin rzymski. Jeszcze kardamon i gałka muszkatołowa. Może być też ziele
>> angielskie.
>
> No i bez jaj?? A co mnie będzie straszyć niebezpieczeństwem
> śmiertelnego zatrucia?
>
>
Ja bym zamiast oleju i to rzepakowego wstrętnego wolała dać masło.


--
animka

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
22.09 XL
22.09 FEniks
22.09 XL
22.09 XL
22.09 Anai
22.09 XL
22.09 Anai
23.09 XL
23.09 Wiesiaczek
23.09 XL
23.09 XL
23.09 Anai
24.09 XL
24.09 Qrczak
24.09 XL
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Ma 102 lata i wciąż prowadzi auto. Profesor ds. żywienia zdradza siedem zasad długowieczności
Medicine, medicine - 199 Live videos
Domowa medycyna - ależ to bardzo proste
Kanałowe leczenie zęba dużą wiertarkÄ
Kanałowe leczenie zęba dużą wiertarkÄ
Protokół Rehabilitacji Pacjentki Długoterminowej w Śpiączce 1. Cel protokołu
Schemat terapii pacjentki długoterminowej w śpiączce - krok po kroku 1. Stała obecność i kontakt emocjonalny
Córka Ewy Błaszczyk jest w śpiączce od 25 lat.
Nowy zestaw ćwiczeń odmładzających na piątek
Ewa Błaszczyk pokazała córkę w telewizji. "Ola, masz gości" https://www.msn.com/pl-pl/rozrywka/gwiazdy/ewa-b%C5%82aszczyk-pokaza%C5%82a-c%C3%B3rk%C4%99-w-telewizji-ola-masz-go%C5%9Bci/ar-AA1DI5Nn?ocid=BingNewsSerp&cvid=4c4c1c20f5d94529aa2dfde5f155fc3f&ei=
Pomagamy wybudzić córkę Ewy Błaszczyk, Olę ze śpiączki Sprowadzimy najlepszy na świecie zrobotyzowany egzoszkielet
Histotrypsja - Innowacyjna Metoda Leczenia Nowotworów za pomocą Ultradźwięków
Tytul: Infradźwieki, stymulacja mózgu i zdrowie człowieka: Znaczenie twardego kontaktu stóp z podłożem w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym i poprawie długowieczności
Zostań zębologiem - kup sobie latarkę UV i naprawiaj ubytki zębów
50 naukowych publikacji medycznych, badawczych, analitycznych dla każdego