Data: 2001-03-07 12:19:51
Temat: Re: Moule
Od: <s...@h...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Czy ktos wie, jak przyrzadza sie moule - czyli malze? Jadlam cos takiego (bylo
> pyszne), ale nie znam przepisu. Podawano to w garnku w jakims takim sosie ...
> wyczulam, ze byl tam dodany czosnek, maslo, cebula ... ale jak to sie
konkretnie
> przyrzadza?
W duzym garnku trzeba rozpuscic troche masla, dodac cebulke, ew. rozmiazdzony
czosnek, ew. pietruszke (ja robie bez tych 2 skladnikow), troche podsmazyc.
Dodac bialego wina, ew. troche wody. W sumie powinno tego byc mniej wiecej do
1/4 wysokosci garnka, albo î mniej. Zagotowac. Wrzucic malze. Po ok. 2 minutach
sie otworza i beda dobre do jedzenia. Nie gotowac zbyt dlugo, robia sie
niedobre.
To sa tzw. moules mariničre, z opisu wnioskuje ze o ten przepis Ci chodzilo.
Pozdrowienia,
Marek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|