Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix.pl!newspeer1.de.
telia.net!newspeer4.de.telia.net!de.telia.net!nx02.iad01.newshosting.com!newsho
sting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.
neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: Mrożenie pasztecikow
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <jcib62$4mv$1@inews.gazeta.pl>
<1thtcpvr9o63$.cfp6ag8kves9.dlg@40tude.net>
<jclht0$mts$1@inews.gazeta.pl>
<186b3haya00t.dqfgdbb60m6o$.dlg@40tude.net> <jco9kf$3h$1@inews.gazeta.pl>
Date: Mon, 19 Dec 2011 22:59:40 +0100
Message-ID: <3qrj4gt6io71$.mti0h3yasxy0$.dlg@40tude.net>
Lines: 48
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.134.88
X-Trace: 1324331981 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 1463 79.191.134.88:52422
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:339888
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 19 Dec 2011 22:14:38 +0100, Justyna Vicky S. napisał(a):
> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:186b3haya00t.dqfgdbb60m6o$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 18 Dec 2011 21:19:47 +0100, Justyna Vicky S. napisał(a):
>>
>>> Pewnie można. Aczkolwiek nie jestem na etapie robienia wlasnego ciasta
>>> francuskiego :) Jeszcze mnie na to nie natchnęło ;)
>>
>> Ja też nie robię francuskiego, ale to dlatego, że paszteciki robię z
>> półfrancuskiego śmietanowego - ciasto rewelacja. I jak mało roboty!
>> Zwłaszcza z czymś takim - rachu ciachu i po robocie:
>> http://www.sklepy24.pl/marka/cuisipro/produkt/cuisip
ro+-+siekacz+mieszacz+do+wyrabiania+ciasta+kruchego
>
> Fajna rzecz i fajny przepis. Ja jeszcze gustuję w typie leniwca znaczy się
> korzystam z gotowych półproduktów. Tutaj ciasta francuskiego.
Jeszcze nie korzystałam. Kiedyś, kiedy w sklepach nie było nic, widziałam
tylko w Burdach sprowadzanych z Niemiec takie własnie gotowe ciasto
francuskie jako składnik przepisów na wypieki. I marzylam wtedy, aby móc
tak po prostu sobie iść do sklepu i je kupić.
A kiedy się pojawiło, to równocześnie z takim ogromem innych ciekawych
rzeczy do wyboru, że nawet nie miałabym kiedy go wykorzystać.
Poza tym jednak, odkąd robię półfrancuskie, francuskie mi jakoś przestało
smakować, serio.
>
>>
>>> K(...)
>>> Zwłaszcza, że chciałam zrobić trochę więcej od razu, żeby później mieć
>>> mniej
>>> roboty.
>>
>> Jasne, z tego samego powodu ja np robię wczesniej pierogi, gotuję i kroję
>> flaki (potem tylko rozmrażam i gotuję finalnie w rosole, przyprawiając),
>> itp.
>
> Ja tak robię z wieloma potrawami :) Specjalnie robię więcej, żeby potem na
> awaryjny obiad było co odgrzac :)
>
A jasne! Pierogi, krokiety, gołąbki itp. Takoż i np pasztety piekę w
ilościach hurtowych, większość ledwie podpieczona - żeby dopiec po
rozmrożeniu.
--
XL
|