Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!news.man.poznan.p
l!news-fra1.dfn.de!eusc.inter.net!priapus.visi.com!orange.octanews.net!news-out
.visi.com!petbe.visi.com!news.octanews.net!newsfeed.berkeley.edu!ucberkeley!sn-
xit-02!sn-xit-01!sn-post-02!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for
-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nůz. do sushi...
Date: Fri, 21 May 2004 16:15:02 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <c8gicp$25f$1@atlantis.news.tpi.pl> <40ac859d$1_2@news.bluewin.ch>
<c8ibvb$sd8$1@nemesis.news.tpi.pl> <2...@n...onet.pl>
<4...@o...com> <c8j7ht$sdb$1@inews.gazeta.pl>
<2...@n...onet.pl> <4...@o...com>
<c8lq9b$5od$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 58
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:202483
Ukryj nagłówki
Shrek wrote:
> > Sushi tez mozna przekroic starym zardzewialym scyzorykiem - napewno jakos
> > sie przetnie - ale przypominam, ze to Ty argumentowales, ze tylko w
> > miedzianej misie mozna ubic prawidlowo bialka. Stalowa czy szklana miska Ci
> > nie wystarcza?
> > Slyszales kiedys o powiedzeniu: odpowiednie narzedzie do pracy?
>
> Pani Magdo (jesli nie bedzie to uznane za zbytnie spoufalenie sie),
Co Ty, w internecie wszyscy sa na Ty, IHMO, pelna demokracja :)))
>
>
> Nie mialem dotad przyjemnosci Pani poznac, ale skladam niniejszym
> balwochwalcza czesc za wyzej wypowiedziane (moze raczej wypisane) slowa.
> ;)
Dziekuje, przyjmuje, szczegolnie dlatego, ze tez jestem Krolewna.
>
> Jako zaciekly purysta jesli chodzi o wszystko co japonskie, a w
> szczegolnosci jako fanatyczny zwolennik sushi (i nie tylko),
Ja tez :)) bez puryzmu mamy tiramisu bez mascarpone, brizol z tofu, golabki z
chinskiej kapusty, itd.
> osmielam
> sie twierdzic, ze jesli sie chce startowac do robienia sushi z polskim
> nozem ostrzonym na parapecie (z calym szacunkiem dla tego narzedzia), to
> lepiej wogole sobie darowac.
> Pozdr.,
> Shrek
Zgadza sie - doswiadczenie jedzenia sushi to nie tylko przyjemnosci smakowe, ale
w ogromnej mierze doswiadczenie wzrokowe. Wysokiej klasy sushi rozni sie od
srednio dobrej przede wszystkim swoim wygladem, atrakcyjnoscia przybrania
deseczki czy talerza, na ktorej sushi jest pdane, malych, dodatkowo dekoracyjnie
przycietych dodatkow.
Talerze z japonskim jedzeniem, wedlug kanonow japonskiej sztuki kulinarnej,
powinny przypominac dzielo sztuki: czesto zjawia sie tam maly ogrodek z
morszczynow, kwiaty czy geometrycznie wyciete kawalki warzyw (czesto pikle z
rzodkiewki, czy gora bialej rzodkiewki pocietej z cieniutkie paski z pioropuszem
rzerzuchy, udajaca Fujiyama.)
Caly proces jedzenia, czy picia herbaty, jest bardzo ceremonialny w japonskiej
kuchni i wymaga trzymania sie calej serii zasad, aby temu ceremonialowi dac
zadosc. Wlasnie ten caly ceremonial i poziom artystyczny jedzenia japonskiego
jest osiagalny tylko przy pomocy specjalnych, wysokiej klasy narzedzi. Jasne, ze
mozna rzodkiewke zetrzec na tarce, tez bedzie w paski, ale nie bedzie wygladac
tak pieknie, jak delikatnie pokrojone slupki, cieniutkie jak nici. I wlasnie to
piekno jest jednym z wazniejszych aspektow tego jedzenia.
No coz, duzo mozna by pisac.
Magdalena Bassett
|