Data: 2004-05-21 21:14:34
Temat: Re: Nóż do sushi...
Od: Shrek <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ten mój nóż jest naprawdę znakomity i z pewnością przetnie zrolowane
> suszi. Co do miski miedzianej -- nie kosztuje aż tyle, a białko
> naprawdę się w niej lepiej ubija, właściwie -- tylko w takiej misce
> można dobrze ubić białko na suflet, i jedno jest warte drugiego. A
> suszi nie jest warte noża za minimum kilkaset złotych.
Nie wiem... Kwestia gustu i posiadanych srodkow.
W Gyon w Kyoto, jeden talezyk (zazwyczaj 2 kawalki nigiri) potrafi
kosztowac w restauracji .... 20-30USD lub lepiej...
Mozesz mi wierzyc, smakuje naprawde lepiej niz sushi robione gdzie
indziej. Do dzis pamietam.... Warto bylo... Ech... To se ne wrati.... ;)
Jeszcze rozumiem,
> że takiego noża potrzebowałby profesjonalista.
To sie zgadza.
Z grubsza ujalbym to tak:
Cena noza: Zastosowanie:
500-3000USD Profesjonalista. Dodajmy jeszcze, ze dla profesjonalisty
robiacego sushi i to prawdopodobnie w Gyon w Kyoto.
300-500USD Profesjonalista robiacy sushi w Japonii.
100-200USD Profesjonalista robiacy sushi poza Japonia, lub
zamilowany amator, hobbysta.
50-100USD Dobry amator.
Oczywiscie granice podane wyzej sa z grubsza umowne i nie chodzi tu o
konkretne kwoty, tylko o idee.
Pozdr.,
Shrek
|