Data: 2010-02-10 08:21:42
Temat: Re: NA DZISIAJ, CZYLI 09.02.10
Od: Bbjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Neko pisze:
> Obrzydliwe!
>
> Taka jest Wasza kuchnia zydowska ?
Jest to typowa polewka mączna "słodka" ( w odróżnieniu od kwaśnych),
którą gotowała w XIX w. chłopska ludność w południowo-wschodniej Polsce
(i sitarze biłgorajscy), a wyrobnicy dworscy i sezonowi pracownicy rolni
przenieśli później do Wielkopolski, zwana również czyrem lub zamieszką -
może być rzadsza, lub gęsta jak klej. Przyrządzano ją z mąki żytniej,
pszennej, jęczmiennej, a nawet kukurydzianej. Odmianą tej polewki jest
"gzica" czyli "bzica", którą robiono z dojrzałych jagód bzu czarnego,
zaprawiając mlekiem z mąką, popularna w Miechowskim i Pińczowskim.
Wspominał o tych potrawach Kolberg w swym dziele: Lud. Jego zwyczaje,
sposób życia... etc, zamieścił tam wiele wiadomości, dotyczących
pożywienia codziennego i obrzędowego chłopstwa polskiego. Współcześnie
tematem kulinariów ludu polskiego zajmuje się m.in. etnograf, dr Piotr
Dekowski, ciekawa jest lektura jego prac, polecam.
--
BBjk
http://bajarka.fotolog.pl/
|