Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia NA DZISIAJ, CZYLI 09.02.10 Re: NA DZISIAJ, CZYLI 09.02.10

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: NA DZISIAJ, CZYLI 09.02.10

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!newsgate.news.xs4all.nl!194.109.133.84.MIS
MATCH!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed5.news.xs4all.nl!xs4all!news.wiretrip.org!feed
er3.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!209.197.12.242.MISMATCH!nx01.iad01.news
hosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!
atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Neko" <miglce@_bez_spamu.wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: NA DZISIAJ, CZYLI 09.02.10
Date: Wed, 10 Feb 2010 09:28:46 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 20
Message-ID: <hktqsv$q3u$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <hkr07q$7s6$1@atlantis.news.neostrada.pl> <hkscqi$lan$1@news.interia.pl>
<hksp95$gqc$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<hktpu9$lnf$1@nemesis.news.neostrada.pl> <hktqau$rvh$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: aahg199.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1265790687 26750 83.4.188.199 (10 Feb 2010
08:31:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 10 Feb 2010 08:31:27 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <hktqau$rvh$1@inews.gazeta.pl>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6002.18005
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6002.18005
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:326817
Ukryj nagłówki

Użytkownik "Bbjk" <b...@q...pl> napisał

> Jest to typowa polewka mączna "słodka" ( w odróżnieniu od kwaśnych), którą
> gotowała w XIX w. chłopska ludność w południowo-wschodniej Polsce (i
> sitarze biłgorajscy), a wyrobnicy dworscy i sezonowi pracownicy rolni
> przenieśli później do Wielkopolski, zwana również czyrem lub zamieszką -
> może być rzadsza, lub gęsta jak klej. Przyrządzano ją z mąki żytniej,
> pszennej, jęczmiennej, a nawet kukurydzianej. Odmianą tej polewki jest
> "gzica" czyli "bzica", którą robiono z dojrzałych jagód bzu czarnego,
> zaprawiając mlekiem z mąką, popularna w Miechowskim i Pińczowskim.
> Wspominał o tych potrawach Kolberg w swym dziele: Lud. Jego zwyczaje,
> sposób życia... etc, zamieścił tam wiele wiadomości, dotyczących
> pożywienia codziennego i obrzędowego chłopstwa polskiego. Współcześnie
> tematem kulinariów ludu polskiego zajmuje się m.in. etnograf, dr Piotr
> Dekowski, ciekawa jest lektura jego prac, polecam.


Gratuluje wiedzy! :)


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
10.02 Bbjk
10.02 Prawusek
10.02 Prawusek
10.02 Qrczak
10.02 Bbjk
10.02 Qrczak
10.02 Bbjk
10.02 Prawusek
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6