Data: 2016-05-31 14:02:54
Temat: Re: Naleśniki na świeżym powietrzu
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 31 May 2016 07:21:58 +0200, Wiesiaczek napisał(a):
> W dniu 30.05.2016 o 22:27, Animka pisze:
>> W dniu 2016-05-24 o 10:45, Wiesiaczek pisze:
>>> W dniu 23.05.2016 o 23:06, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Mon, 23 May 2016 14:23:26 +0200, Wiesiaczek napisał(a):
>>>>
>>>>
>>>>> P.S. Zamierzam też tą płytę przetestować z mięchem, np, befsztyk lub
>>>>> karkówka, co Wy na to?
>>>>
>>>> Matkoboska, a czy Ty chociaż masz pewność, z jakiej toto stali jest
>>>> zrobione? tzn czy się z niej coś nie wydziela podczas silnego
>>>> ogrzewania,
>>>> wnikając w jedzenie??? może to stal nasączona olejami mineralnymi czy
>>>> czymś
>>>> takim? - vide sitka do maszynki do mięsa, które kiedyś na noc
>>>> położyłam dla
>>>> wysuszenia na mocno gorącej blasze mojej kuchni i ku mojemu przerażeniu
>>>> wydzielił się z nich tam jakiś tłusty smar czy olej, z którego widoczne
>>>> plamy się zrobiły na suchej, porowatej blasze - i smrodek rozgzranego
>>>> mineralnego oleju!
>>>>
>>>
>>> Nie mam żadnej pewności, choć podejrzewam, że jest to blacha "czarna"
>>> bez szczególnych dodatków i jako taka ma dosyć standardowy skład.
>>> Co do nasączania olejami mineralnymi, to nie biorę tego pod uwagę,
>>> takich rzeczy się nie spotyka, a Twoje doświadczenia z sitkiem do
>>> maszynki są mało wiarygodne.
>>> Sam przed użyciem przeszlifowałem powierzchnie, nagrzałem silnie na
>>> gazie i posmarowałem olejem Kujawskim. Powinno to wytworzyć dosyć
>>> trwałą powłokę tlenkową, która świetnie się sprawdza na innych moich
>>> patelniach (żelaznych/stalowych). Ułatwia to późniejsza konserwację i
>>> zwalnia z mycia detergentami lub podobnymi środkami.
>>> Po prostu wystarczy przed kolejnym użyciem przetrzeć szmatką i
>>> posmarować powierzchnię świeżym olejem (dla konserwatystów - skórką ze
>>> słoniny) :)
>>>
>> Ja tam dobrze myję patelnie. Niczym nie smaruję, a smażę (naleśniki) na
>> maśle.
>
> Błąd! Po myciu naleśniki przyklejają się do patelni a stworzenie warstwy
> anty adhezyjnej wymaga dłuższego czasu na podgrzewanie. Tym samym masło
> jest złym pomysłem, bo nie wytrzymuje wysokich temperatur.
> No i smażenie naleśników na maśle jest w ogóle fanaberią.
> Polecam klasyczny sposób ze skórką ze słoniny.
Masło KLAROWANE jest jak najbardziej polecane do smażenia.
|