Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!news.glorb.com!news-out.readnews.com!transi
t3.readnews.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.p
l!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl
.POSTED!not-for-mail
From: "Stefan" <s...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <o...@4...net>
<l21l3l$poe$1@mx1.internetia.pl>
<1...@4...net>
<524488cc$0$1230$65785112@news.neostrada.pl>
<1wqiwv0orsi67.1fiylw5jl3c47$.dlg@40tude.net>
Subject: Re: No tak...
Date: Fri, 27 Sep 2013 08:40:19 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5512
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Lines: 27
Message-ID: <52452857$0$1212$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 89-69-115-76.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1380264023 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1212 89.69.115.76:1176
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:352615
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1wqiwv0orsi67.1fiylw5jl3c47$.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 26 Sep 2013 21:19:37 +0200, Stefan napisał(a):
> Owszem, przepis może i uczciwy, ale... żaden producent nie podaje wszem i
> wobec wszystkich!!! szczegółów wytwarzania swego hitu, to wiem na pewno.
> Kluczowy czynnik (lub czynniki) się zataja, komponując technologię tak,
> aby
> zachowała powierzchowną spójność bez niego :-)
>
Zgadzam sie z tobą, ale w przepisie na lisiecką już w pierwszych zdaniach
jest błąd technologiczny - piszą o zmieleniu na grubej siatce!!!!! natomiast
cechą charakterystyczną lisieckiej są KAWAŁKI KROJONE pewnych FRAGMENTÓW
szynki bądź nawet polędwicy peklowane conajmniej 4 dni. Jeśli mięso nie jest
krojone i w tej postaci peklowane to taki wytwór można se nazwać jak kto
chce ale NIGDY KIEŁBASĄ LISIECKĄ. I to jest clou lisieckiej , właśnie użycie
mięsa krojonego w około 80-85 % a reszta wypełniona mielonym o różnej
gradacji.
A mniej poważnie - niedawno byłem na weselu córki jednego z guru lisieckich
(a w zasadzie nowowiejskoszlacheckich) masarzy i była lisiecka w kilkunastu
odmianach. Po prostu koledzy Gospodarza zrobili sobie nieformalny konkurs
masarski. Oczy by jadły, bo do wątpi już nie właziło (pomimo używania
odpowiednich płynów wzmagających apetyt:)))))).
pozdr
Stefan
|