Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.neostrada.pl
!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.
POSTED!not-for-mail
Date: Sat, 22 Sep 2012 12:23:57 +0200
From: medea <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:15.0) Gecko/20120907 Thunderbird/15.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: No, to co u Was dzisiaj na stole?
References: <5053806f$0$1300$65785112@news.neostrada.pl>
<k3ahom$4ei$1@news.task.gda.pl>
<5058d01b$0$26710$65785112@news.neostrada.pl>
<k3alfp$593$1@usenet.news.interia.pl>
<5058dfcd$0$1220$65785112@news.neostrada.pl>
<k3anic$9b4$2@usenet.news.interia.pl>
<s...@4...net>
<k3at67$ig1$1@usenet.news.interia.pl>
<505cba63$0$1317$65785112@news.neostrada.pl>
<k3iju9$nj8$2@usenet.news.interia.pl>
In-Reply-To: <k3iju9$nj8$2@usenet.news.interia.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 39
Message-ID: <505d91b8$0$26681$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.27.242.141
X-Trace: 1348309432 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 26681 83.27.242.141:1398
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:348260
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-09-21 22:50, Aicha pisze:
> W dniu 2012-09-21 21:05, medea pisze:
>> W dniu 2012-09-19 00:39, Aicha pisze:
>>> W dniu 2012-09-18 23:49, Ikselka pisze:
>>>
>>>>>> Spróbuj kiedyś zrobić z serka topionego (takiego zwykłego w
>>>>>> złotkach) -
>>>>>> rozpuścić w rondelku, dodając słodkiej śmietanki aż uzyska pożądaną
>>>>>> konsystencję, przyprawić. Możesz też dodać tego pleśniaka. Równie
>>>>>> szybkie, jak Knorr, a pewnie lepsze i satysfakcja większa. ;)
>>>>>
>>>>> Jakoś po wizytacji linii produkcyjnej serków wolę używać ich jak
>>>>> najmniej.
>>>>
>>>> Ja ich używam tylko sporadycznie, z prostego powodu - bo sama
>>>> PAMIĘTAM, jak
>>>> wygląda i smakuje serek topiony, taki prawdziwy. ostatnio jadłam taki
>>>> jakieś 20 lat temu.
>>>
>>> Ja tam sobie sama robię, taki ślunski. Z tego, co zapomnę w lodówce
>>> ;)))
>>
>> I z czegoś takiego też udałby się sos serowy?
>
> Raczej nie bardzo. Po pierwsze - trochę grudek zostaje, po drugie -
> nigdy nie próbowałam go rozpuszczać ponownie, po trzecie - kminek.
>
Kminku można ostatecznie nie dodawać, jeśli chciałoby się przeznaczyć na
sos. No ale, jak czeremcha słusznie zauważyła, serki topione robione są
z serów żółtych, więc siłą rzeczy smak musiałby być inny. Z tego co
pamiętam, hauskyjza jest taka bardziej ciągliwa od zwykłych topionych
serków, które mają kremową konsystencję. Swoją drogą muszę kiedyś
spróbować. Z dzieciństwa pamiętam, że ten zapach smażonego sera wyganiał
mnie z domu, dziwiłam się, jak rodzice mogą się tym zachwycać, ale z
wiekiem smak się zmienia, może już do niego dojrzałam, jako ten
zgliwiały ser. ;)
Ewa
|