Data: 2016-03-05 22:44:16
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pan Pszemol napisał:
> Natomiast zastanawia mnie dlaczego sól kuchenna sprzedawana
> jako "sól morska" nie jest gorzka - ta którą kupuję w sklepie
> akwarystycznymi i mieszam z wodą dla moich koralowców jest gorzka.
Sól dla koralowców, to po prostu "bezwodnik morza koralowego".
Pozyskiwanie soli spożywaczej z morza, to nie takie tam zwykłe
"poczekaj aż cała woda odparuje". Sole różnych metali mają
różną rozpuszczalność w wodzie, a ta zależy też od temperatury.
Takie odsalanie, to nieco bardziej złożony proces technologiczny,
wymagający dokonania więcej niż jednej czynności.
Jarek
--
Król Karol kupił królowej Karolinie korale koloru koralowego.
|