Data: 2016-03-06 17:59:08
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 6 Mar 2016 08:15:19 -0600, Pszemol napisał(a):
> "Qrczak" <q...@q...pl> wrote in message
> news:56dc3a9e$0$22840$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Piękna historia - a co do tego nalotu na Kiełbasie Krakowskiej
>>> Podsuszanej
>>> to co to właściwie jest? Jakaś sól (saletra?) ?
>>
>> Pleśń.
>
> Ale ma ona bardzo, bardzo słony smak...
> Jesteś pewna na 100%?
Bezedura. Pleśń byłąby raczej zielona. A to białe to, jak zresztą sam
stwierdziłeś organoleptycznie, SÓL (peklowa, ale i, niestety, w kupnej
wędlinie fosforany) - białe słone wykwity powstają po jakimś czasie, w
wyniku krystalizacji soli j.w., wytrącającej się z roztworu peklującego w
schnącym powierzchniowo mięsie, na każdej suszonej kiełbasie. To nie jest
wada, ale trzeba się trochę znać, żeby to wiedzieć - np szlachetne salami z
nalotem jest OK, tak ma być. Także kiełbasy dojrzewające...
Żeby kiełbasę zabezpieczyć przed zbytnim powierzchniowym wysychaniem,
prowadzącym do takiego zjawiska, podsuszoną kiełbasę można posmarować
cienką warstwą oleju lub tłuszczu wieprzowego/wołowego.
|