Data: 2003-04-17 21:29:44
Temat: Re: Numerki na mące
Od: "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Andrzej K. Brandt" <a...@k...wesolego.spammera.pl> napisał w
wiadomości news:b7keno$als$1@korweta.task.gda.pl...
> Witam,
>
> co właściwie znaczą numerki na mące pszennej - 400, 500? Chodzi o drobność
> zmielenia? Jak to się przekłada na jakość potraw - o ile w ogóle jakoś.
Nie
> zauważyłem tego nigdzie w przepisach a na opakowaniach mąki zawsze jest
taka
> informacja.
Liczba mówi o popiołowości mąki, tzn ile mg popiołu pozostaje po spaleniu
100 gram mąki. Im niższy numer tym mąka bardziej oczyszczona. Mąki o
niskiej zawartości popiołu stosuje się w cukiernictwie, te o wyższej na
pieczywo razowe.
pozdrawiam
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
|