Data: 2012-01-19 15:39:07
Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: Bbjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-01-19 15:00, medea pisze:
> A co to takiego? Możesz podać przepis?
Fasola pieczona w butli (Toskania):
- 400 g suchej fasoli lub 1 kg świeżej,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka listków świeżej szałwii, sól i pieprz
* suszoną fasolę zalać zimną wodą i moczyć przez 12 h.
* ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć. Do pękatej butli z szeroką szyjką
włożyć fasolę, wlać 0,5 l wody i 4 łyżki oliwy, dodać szałwię,
czosnek, trochę solo i pieprzu.
* pasek płótna mocno zrolować i zatkać nim butelkę, dzięki czemu para
wodna będzie mogła powoli uchodzić ze środka. Butlę zagłębić w
gorącym popiele w kominku* i zabezpieczyć, żeby się nie stoczyła.
* fasola musi się piec długo, co najmniej 3 h. W tym czasie woda
odparuje, a oliwa wraz z czosnkiem i szałwią nadadzą fasoli wyrazisty
aromat.
* upieczoną fasolę przesypać do salaterki i podawać gorącą. Można
oprószyć solą oraz pieprzem i skropić świeżą oliwą.
Oliwa musi być najlepszej jakości i świeżości.
_________
* Kominek nie jest konieczny. Ten klasyczny sposób można oczywiście
zmodyfikować i dusić fasolę na "małym ogniu" w szczelnie przykrytym
rondlu. Można też butlę włożyć do popiołu ogniskowego lub "piecowego",
jeśli pali się drewnem w tradycyjnej kuchni.
--
B.
|