Data: 2012-01-23 06:46:59
Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: Bbjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pewnie maja rozmaite.W dniu 2012-01-21 00:24, Bożena pisze:
> Basiu, butelka z grubego szkła, ale zwykła :)
Bożenko, dobrze Cię tu znowu widzieć :)
> To danie toskańskie - Fasola w butelce czyli Fagioli al fiasco:
> http://i862.photobucket.com/albums/ab185/pratina/Fag
ioli-al-Fiasco.jpg
>
> Tu są dwa szczegółowe opisy co i jak, łącznie z metodą cywilizowaną :P czyli
> na kuchence:
> http://galya1963.livejournal.com/111952.html
> http://pratina.livejournal.com/38924.html
> Obie autorki są całkowicie wiarygodne. Gdyby trzeba było coś przetłumaczyć,
> to mogę to zrobić.
Dzięki, mam w domu prawie Włocha, który językiem Dantego, jak polskim.
Taką fasolę z butli znam właśnie w Toskanii, była pyszna - widziałam
butlę, wyglądała podobnie, jak na Twoim drugim zdjęciu, czyli z szeroką
szyjką. http://galya1963.livejournal.com/111952.html
Pewnie stosują różne.
> Co zaś dotyczy samego dania, to jak piszą panie, sama nazwa, w której jest
> słowo "fiasco", wskazuje, że ma to być butelka określonego kształtu -
> szeroki dół i wąska szyjka (zastanawia mnie wyjmowanie fasoli...). W
> naszych warunkach chyba dałaby radę butelka "szampanowa" (jak w 2-gim
> wpisie). We Włoszech można nawet kupić naczynie do takiego gotowania (wpis
> 1-szy), podobno specjalnie do tego dania - na oko wygląda jak kolba
> laboratoryjna :) czyli w sumie także w naszych warunkach da radę :) Fasola
> gotuje się na minimalnym ogniu ok. 3-4 godz.
W domu tego nie próbowałam, choć kuchnia włoska gości u nas bardzo
często, z rozmaitych regionów kraju.
> P.S. Reakcje łańcuchowe w Internecie są absolutnie nieprzewidywalne... jedna
> z nich przyprowadziła mnie tu :)
Cieszę się :)
--
serdecznie pozdrawiam, B.
|