Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia OBIAD Re: OBIAD

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: OBIAD

« poprzedni post następny post »
Data: 2009-02-12 22:32:42
Temat: Re: OBIAD
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Dnia Thu, 12 Feb 2009 23:30:03 +0100, Ikselka napisał(a):

> Dnia Thu, 12 Feb 2009 22:31:20 +0100, medea napisał(a):
>
>> Ikselka pisze:
>>
>>> BOGRACZ z kluseczkami kładzionymi w nim :-)
>>
>> Bogracz to zupa gulaszowa? Podaj swój przepis.
>>
>> Ewa
>
> Nienienie. Przepis klasyczny węgierski, z ksiażki Tadeusza Olszańskiego
> "Nobel dla papryki". Sama książkę też polecam, choć omówienie knajp na
> Węgrzech już na pewno zdezaktualizowane, ale za to kuchnia węgierska nieźle
> przedstawiona w jej najbardziej charakterystycznych cechach, z polotem i
> ciekawie, z dygresjami, opowieściami itp, a oprócz tego mnóstwo przepisów
> na prawdziwe, węgierskie dania, porkolty, gulasze, bogracz i innych
> mnóstwo. Czyta się z zapartym tchem. Świetnie napisana i ciągle mi
> przydatna.
>
> Tu zamieszczam przepis podobny, z "Czarnej Oliwki" wzięty, ale
> "podciągnięty" troszkę przez mnie do tego z książki o papryce (fragmenty w
> podwójnych slaszach):
>
>
> Składniki:
> - 3 antrykoty,//wołowina!//
> - 4 duże cebule,
> - 2 papryki czerwone,
> - słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki lub kartonik sosu
> pomidorowego,//lepiej: pomidory całe w przecierza - pelatti; ja mam swoje//
> - 5 średnich //małych// ziemniaków,
> - przyprawy: //3 ząbki czosnku// 2 łyżki słodkiej papryki w proszku, łyżkę
> ostrej papryki w proszku, łyżeczka kminku mielonego,sól, pieprz do smaku.
>
> Wywar://zamiast niego można dac rosół z kostki, ale tylko Knorr'a, z kury//
> - 2 marchewki,
> - pietruszka,
> - seler,
> - kawałek pora,
> - listek laurowy,
> - ziarenko ziela angielskiego,
> - 5 ziarenek pieprzu.
>
>
> Lane ciasto, kluseczki - jajko i mąka. //ja robię kładzione, rzucane z
> małej łyżeczki do herbaty lub lepiej do kawy, bo rosną za duże potem;
> koniecznie z mąki krupczatki - ciasto musi poczekać, aby dobrze
> napęczniała; albo też z krupczatki, zagniecione, nieco twardsze niż na
> makaron, pokrojone jak mikroskopijne kopytka, z toczonych palcami
> wałeczków, i też musi poczekać, aby napęczniała mąka - warto!//
>
> Jak przyrządzić?
>
> Kości odkrojone z antrykotu wraz z ewentualnymi tłustymi kawałkami mięsa
> umieszczamy w dużym garnku, dodajemy włoszczyznę i przyprawy, zalewamy
> zimną wodą i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu. Odcedzamy
> przelewając przez sito. Mięso z antrykotu kroimy w średnią kostkę,
> oprószamy mąką i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z dodatkiem łyżki masła.//ja
> robię na smalcu - wyjątkowo//
>
> Po chwili wsypujemy sypką paprykę słodką i ostrą. Mięsko smażymy do silnego
> zrumienienia, dodajemy dosyć "niedbale" pokrojoną cebulę i parykę oraz
> czosnek. Całośc smażymy jeszcze około 15 minut często mieszając, następnie
> zalewamy wywarem//i długo dusimy, do miękkości mięsa//.
> //Kiedy mięso miękkie// dodajemy koncentrat pomidorowy //pomidory wraz z
> przecierem//, sól, pieprz i mielony kminek, który jest integralną przyprawą
> tej zupy! Nawet Ci, którzy nie tolerują kminku, w tym daniu w pełni go
> akceptują.
>
> Następnie wkrawamy do niej ugotowane uprzednio ziemniaki //i po ponownym
> zawrzeniu zupy można już wrzucić kluseczki, jeśli są krojone, a nie
> kładzione; kluski kładzione wkładamy juz przed samym podaniem, aby
> ugotowały się w bograczu; one są efektowne, bo są puszyste, pływają po
> wierzchu i je ładnie widać na talerzu; gotujemy powoli, aby nie przypalić,
> mieszając od czasu do czasu delikatnie z uwagi na kluski//.
>
> //Jesli przewidujemy bogracz do odgrzewania, no to oczywiście nie dajemy
> klusek kładzionych, lecz te gniecione krojone, bo one w miarę przebywania w
> nim nabierają smaku i miękkości, całość się "przegryza" razem i jest
> jeszcze lepsza po odgrzaniu//
>
>
>

Aha - cebuli daję mniej, bo daję czosnek!

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
12.02 Ikselka
12.02 medea
12.02 Ikselka
13.02 Panslavista
13.02 Panslavista
13.02 Panslavista
13.02 Panslavista
13.02 medea
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem