Data: 2008-08-28 11:54:59
Temat: Re: OGÓRKI W DYNI LUB TYKWIE
Od: Artur Fortuna <f...@p...pole.Reply-To.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Panslavista miał niepewny dość wzrok. Prosił o żar, wpatrzony
gdzieś w mrok. Wciągnął dym, i nim skryła go noc, tak powiedział:
> Kiszenie ogórków w dyni / tykwie.
>
> Wybieramy dynie / tykwy krągłe, od strony łodygi ostrożnie wykrawamy
> otwór, ale tak, aby nie uszkodzić odkrojonej części. Wybieramy łyżką
> ze środka nasiona nie naruszając miękiszu dyni / tykwy. Ciasno
> układamy w niej małe ogórki korniszonowe. Zalewamy zalewą 4dag soli na
> litr wody. Przykrywamy otwór częścią wcześniej odkrojoną, którą
> mocujemy przy pomocy szpadek drewnianych. Wkładamy te dynie do beczki
> na ogórki, wokół nich dajemy ogórki z przyprawami do normalnego
> kiszenia.
Dynia tez do konsumpcji?
--
FortArt
www.wikipasy.pl - Encyklopedia KS Cracovia on-line
|