Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "sassanach" <s...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Od dzisiaj trenuję chińszczyznę... ;-)))
Date: Mon, 3 Dec 2001 14:30:31 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <9ufurp$ldj$3@news.tpi.pl>
References: <9ufhjo$mrh$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: po29.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1007386298 21939 213.76.110.29 (3 Dec 2001 13:31:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 3 Dec 2001 13:31:38 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:85468
Ukryj nagłówki
ja jeszcze robie pieczarki w sosie sojowym ( wyglądają jak w glazurze
sojowej) ale to nie kuchnia chinska ;-)
mam dobry oryg. przepis na sajgonki, takie jakie ja robie tylko tam nie ma
sosu sojowego :-)
z głownym bohaterem tematu robie za to czesto kurczaka lub cielecine z
ananasem (przepis ponizej jakby ktos chcial)
Kuraczak lub cielecina z ananasem:
mieso j.w.
cebula
kapusta pekinska
zielony groszek
ananas z puszki ( zachowac sok)
natka pietruszki
sos sojowy , miod , wodka
imbir, sol, cynamon, papryka slodka, pieprz bialy, anyz, czosnek
olej do smazenia
Mięsko kroje jak do typowego chinczyka i skrapiam sosem sojowym.
Cebule kroje na wiorki, ananasa na wachlarzyki, kapuste w paski. Z groszkiem
nic nie robie ;-).
Rozgrzewam olej i przelamuje go zabkiem czosnku. Partiami smaże kolejno
mięso i warzywa. Osączam.
Do miesa dodaje wodke, roche sosu sojowego i miód, jeszcze podduszam.
Polewam zalewą z ananasa i przyprawiam. Jeśli to cielecina to jeszcze
podduszam az będzie w miare miękkie. Mieszam z warzywami.
--
POzdrówka
Sassenach
GG 1527151
|