Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!peer03.fr7!news.highwinds-
media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.
neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Odp: Zmiękczanie mięsa - czym i jak?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <55b62d5f$0$8390$65785112@news.neostrada.pl>
<backv7zlmb7x$.1pwwt35i67nv6.dlg@40tude.net>
<1b4ogicnm70m0.1rusyqhmipb4g$.dlg@40tude.net>
<55c33d02$0$27514$65785112@news.neostrada.pl>
<7...@4...net>
<ms25gl$gbc$1@node2.news.atman.pl>
Date: Mon, 31 Aug 2015 20:26:16 +0200
Message-ID: <1lbs1rjoocrtx.1ty5cqsyisqjp$.dlg@40tude.net>
Lines: 50
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 31.61.138.173
X-Trace: 1441045573 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27512 31.61.138.173:17370
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3053
X-Received-Body-CRC: 4864663
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:365365
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 31 Aug 2015 20:13:37 +0200, @ napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:7fsgtqayz4pw.jfnof3va3ecx.dlg@40tude.net...
>
>>
>> Do marynowania mięsa daje się malutko soli, za to nieco octu jabłkowego
>> oraz olej/oliwę plus przyprawy aromatyczne - tj. ja tak robię.
>> Nie mylić z peklowaniem.
>> Marynatę powyższą robię identycznie jak winegret, koniecznie z małym
>> dodatkiem cukru, plus do tego jeszcze pasujące do mięsa przyprawy - po
>> czym
>> zalewam nią mięso w mocnym woreczku foliowym (z atestem do żywności) i
>> wyduszam powietrze, szczelnie zawiązuję, wkładam do głębokiej miski
>> (chodzi
>> o zachowanie jak najwiekszego zanurzenia mięsa w marynacie) i do lodówki
>> na
>> 24-48 h, kilka razy obracając góra-dół. Nie ma siły, żeby było twarde.
>
> I to jest najlepszy sposob ze wszystkich przytoczonych, przynajmniej dla
> mnie. Olej/oliwa, troche octu balsamicznego, troche soli (ja daje himalajska
> lub klodawska, nie uzywam "zmiekczajacej mieso"), troche pieprzu prosto z
> mlynka, duzo przypraw ziolowych, czasem kminek.
Przyprawy oczywiście wg gustu i smaku.
> Nie daje tylko cukru
Daję cukier lub miód, tak jak przy peklowaniu - to bardzo pomaga w
kruszeniu mięsa.
> i nie
> umieszczam miesa w woreczku.
Woreczek to duże ułatwienie - rzadsze przewracanie i mniej marynaty
potrzeba, bo w woreczku mięso jest obciśnięte folią i marynata wsędzie
dochodzi, także w wyższe partie na skutek lepkości cieczy podsiąkając po
ściankach woreczka.
> - Wkladam wraz z marynata (dokladnie w niej
> otoczone) do miski - i do lodowki, tak jak pisze XL na 24 lub 48 h, w
> zaleznosci od rodzaju miesa - drób 24, reszta - 48. Marynata musi pokrywac
> mieso. W razie potrzeby olewam odrobine wody, wina lub piwa - w zaleznosci
> jaki efekt koncowy chce osiagnac.
> Mieso do gulaszu tez marynuje, krojac je wczesniej w drobna kostke (nie
> lubie duzych kawalkow).
> I nie ma mozliwosci, zeby nie bylo kruche.
Dokładnie.
|