Data: 2015-09-01 11:37:18
Temat: Re: Zmiękczanie mięsa - czym i jak?
Od: Waldemar <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Am 28.07.2015 um 13:24 schrieb Ikselka:
> Dnia Mon, 27 Jul 2015 15:08:39 +0200, rageofhonor napisał(a):
>
>> Kiedyś w wietnamskim barze orientalnym jadłem wieprzowinę lub wołowinę o
>> wyżej podanych właściwościach. Ciekaw jestem jak oni to robią?
>
> Marynują MAŁE KAWAŁKI, kilka godzin, w bajcu olejowo-winnym (wino/ocet z
> ryżu lub ocet ryżowy plus olej, sól, cukier, przyprawy smakowe) z dodatkiem
> papainy. Nic nie zastąpi enzymu, jeśli chcesz uzyskać tę specyficzną,
> niemal bezwłóknistą, rozpływającą się konsystencję mięsa.
> Np:
> http://www.kamis.pl/produkty/zio%C5%82a-i-przyprawy/
sole/sol-zmiekczajaca-mieso-w-torebce.aspx
> Papaina rozkłada białko, włókna rozpadają się, mięso z włóknistego staje
> się jednolite i miękkie.
Zamiast papainy z torebki można użyć świeżej papai lub ananasa (też
świeżego, z puszki się nie nadaje). Do chińszczyzny pasuje. Choć
widziałem szpeca, który użył do bejcowania coca-coli (nie za dużo). Kwas
ortofosforowy też zmiękcza ;-). Nawiasem mówiąc smakowało i ni było czuć
kolą ;-)
Waldek
|