Data: 2001-01-29 13:32:38
Temat: Re: Odp: Żołądki drobiowe
Od: sadyl <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marta MJ wrote:
>
> Ja wiem, ze Wy juz o czyms innym zaczeliscie, ale ja mam pytanie do tematu -
> jak sie przyrzadza zoladki drobiowe w sposob tradycyjny? (nie jadlam, a sama
> nazwa i widok w sklepie z trudem pozwalaja mi na wobrazenie sobie czegos
> pysznego). Chetnie bym sprobowala zeby wyzbyc sie uprzedzen :)))
> No i jeszcze tak przy okazji moze jakies cynaderki ... echhhh moja babcia to
> umiala je przyrzadzic ... :)
Żoładki musisz starannie oczyścić
dobrze się to robi jak chwilę je wymoczysz w zimnej wodzie z małym
dodatkiem octu
Po czym gotujesz je aż będą miękkie
Jak są już miękkie, to polecam Ci przepis ostrego:
dodajesz śmietanę lub jogurt z dodatkiem mąki, sól, pieprz, czosnek i
dużo curry
Genialne z ryżem
Nerki musisz wygotować ze 3-4 razy, zmieniając wodę (i wietrząc
mieszkanie:)
Po czym wykrawasz ze środka żyły i kroisz na cienkie plasterki
Dusisz na masełku z małą ilością wody i cebulką
Jak będą mięciutkie - dodajesz zasmażkę z mąki i masła
doprawiasz do smaku (sól, pieprz)
Na koniec dodajesz majeranek (duuużo)
smacznego
sadyl
|