Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Odp: befsztyk
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Message-ID: <1edwioh.1ccjwe71ymq1paN%wlos@tele.com.pl>
References: <8kk0am$f7e$1@ultra60.mat.uni.torun.pl>
<1edr0ky.ywligdxd7xazN%wlos@tele.com.pl>
<9Tzb5.3679$wy2.86956@news.tpnet.pl>
<1edt1f8.l1ecqe1phho2pN%wlos@tele.com.pl> <3...@...com>
Organization: Telezynski i Syn
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 113 days)
Lines: 49
Date: Mon, 17 Jul 2000 05:47:55 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.52.155
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 963812875 212.160.52.155 (Mon, 17 Jul 2000 07:47:55 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 Jul 2000 07:47:55 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31178
Ukryj nagłówki
Michael <...@...com> wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
> ...
>
> > zapomnialas o tym, ze mieso powinno miec temperature pokojowa, powinno
> > odlezec, by skruszalo patelnia bardzo goraca (w dawnej kuchni zalecano
> > smazyc na masle rozgrzanym tak, ze dymi.
>
> ...
> O dawnej kuchni , masle i befsztyku to moja mama pamietala stary przepis:
> napalic pod plyta, rozgrzac patelnie. Jak juz jest goraca dorzucic pol funta
> masla na ogien, poczekac minute az sie patelnia dogrzeje i smazyc...
>
> Maslo, jako tluszcz, nie wytrzymuje wysokiej temperatury. Najlepszy jest
> smalec.
Najlepsym tluszczem jest frytura wolowa, czyli tluszcz wytopiony z
wolowego loju nerkowego -- niestety w Polsce wlasciwie nieosiagalny,
zreszta wszedzie zastepowany przez frytury z tluszczy roslinnych typu
Ceres czy Planta.
Znakomitym i wytrzymujacym wysokie emperatury tluszczem jest tez maslo
klarowane. Wreszcie przy smazeniu na zwyklym masle mozna je zmieszac z
oliwa, co umozliwia rozgrzanie do wyzszej temperatury.
> Wspolczesny stosunek do smalcu, ze wzgledu na tluszcze nasycone,
> jest bardzo niechetny. Ja sadze, ze przy smazeniu w wysokiej temperaturze,
> mieso (czy paczki, czy frytki... jezeli wyjete szybko, w stanie skwiercznia)
> nie "sasysa" tluszczu. Sprobojcie schabowego na szmalcu, a wyjdzie suchy
> i chrupiacy na zewnatrz, soczystu w srodku.
Schabowy owszem, jednak befsztyka na smalcu bym nie smazyl. Frytek
zreszta raczej tez. W przeciwienstwie do frytury wolowej, smalec ma
dosc charakterystyczny zapach.
>Serwowano mi befsztyki z poledwicy owiniete w boczek lub slonine. (Jak
>by ktos chcial probowac to goraco nie polecam wedzonej wersji bo
>rujnuje smak).
W pasemko sloninki owija sie tournedos -- plaster wyciety z "serca"
poledwicy wolowej, czyli z miejsca tuz przed jej zwezajaca sie koncowka
(ktora daje filets mignon), dokladnie oczyszczonej z zewnetrznych blon i
przykrajanej na okraglo. Takze inne kawalki wolowiny tak przygotowane i
nazywane "facon tournedos".
Wladyslaw
Wladyslaw
|