Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!wulkan.npnet.org!news-1.feed.trzepak.pl!news.tkmedia.pl!news.ip
artners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: kamila slawinska <k...@a...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Oeufs á la neige
Date: Thu, 24 Oct 2002 20:25:28 -0400
Organization: paranoid international
Lines: 57
Sender: p...@p...onet.pl@p69-175.acedsl.com
Message-ID: <7...@4...com>
References: <ap8n8m$uuj$01$1@news.t-online.com>
Reply-To: k...@a...com
NNTP-Posting-Host: p69-175.acedsl.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.onet.pl 1035505540 26996 66.114.69.175 (25 Oct 2002 00:25:40 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Oct 2002 00:25:40 GMT
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:131518
Ukryj nagłówki
On Thu, 24 Oct 2002 13:59:41 +0200, "Stempi"
<w...@t...de> wrote:
>Przerzucilem wszystkie moje ksiazki kucharskie - i te polskie - i te
>francuskie i niemieckie - sorry... nic nie znalazlem.
za to ja znalazlam:
na 4- 6 porcji:
1 laska wanilii
2 i 1/2 szklanki moleka
8 zoltek
1/4 szklanki cukru (granulowango najlepiej)
na bezy:
4 bialka z duzych jajek
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
na karmel;
3/4 szklanki granulowanego cukru
wanilie rozciac wzdluz, zeskrobac nasionka do sredniego rondla. wlac
mleko, zagotowac na nieduzym ogniu. zdjac z ognia, przykryc i odstawic
na 15-20 minut.
zoltka ubic z cukrem na gesty krem. powoli dodawac gorace mleko, ubic
calosc i przelac do rondla. wstawic na maly ogien i ciagle mieszajac
podgrzewac, az krem zgestnieje tak, ze bedzie przywieral do spodu
drewnianej lyzki przy mieszaniu. uwaga: NIE zagotowac, bo sie
zwarzy!!!! przecedzic natychmiast do ochlodzonej salaterki, studzic
mieszajac od czasu do czasu, potem wstawic do lodowki.
duzy plaski garnek lub patelnie napelnic do polowy woda i zagotowac.
bialka ubic na sztywna piane. powoli dosypywac cukier, ciagle
ubijajac, az piana zrobi sie sztywna i bluyszczaca.
za pomoca dwoch lyzek formowac bezy w ksztalcie jajek i wrzucac na
wrzaca wode. gotowac 2-3 minuty, przewracajac na druga strone, az
zrobia sie twarde. przekladac na tace wylozona bibula, zeby obeschly.
aimny krem mleczno-zoltkowy zlac do salaterek i na wierzchu kazdej
ulozyc beze.
by przygotowac karmel, wsypac cukier do malego garnka i wlac 3 lyzki
wody. zagotowac na duzym ogniu, poruszajac naczyniem, zeby cukier sie
rozpuscil. gotowac neimieszajac, az syrop nabierze barwy karmelu.
natychmiast polac bezy karmelem. wystudzic przed podaniem.
(nie robilam nigdy, ale brzmi ciekawie... kto sie skusi niech powie,
jakie wyszlo!)
pozdrowienia,
kamila
--
It isn't pollution that's harming the environment.
It's the impurities in our air and water that are doing it.
George W. Bush
|