Data: 2006-09-26 21:01:04
Temat: Re: Ogorki i pomidory - co z tymi witaminami
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:12hj31m60618s7f@corp.supernews.com...> eM eL wrote:
> poszukaj pod ascorbinase - w kilku jezykach mozesz sie doczytac, ze
> ascorbinase, an enzyme found in carrot juice, lettuce, cucumbers oxidizes
> ascorbic acid (vit. C)itd. nawet po chinsku jest strona z ta informacja.
Gdyby istotnie ogorek byl zabojczy dla witaminy C w pomidorach, to strony
dietetyczne w USA bylyby pelne tej informacji, a
tak nie jest.
Podczas ostatniej dyskusji na ten temat tutaj (w 2004 roku) az zapytalem i
lekarza dietetyka i chemika i paru biologow, a ci zgodnie stwierdzili, ze
proces utleniania i promieniowanie UV zabija wiecej witamy C - i to
szybciej - niz jakis enzym, ktory - nota bene - ponoc wystepuje bardzo
czesto w warzywach zawierajacych witamine C a nie wylacznie w ogorkach.
Moze w pomidorkach tyz, eh? Poza tym enzym ten rozklada kwas
askorbinowy (na forme przyswajalna przez organizm, zreszta) tylko w
obecnosci jonow czegos tam (zelaza? cynku? miedzi? moze ktos wie...)
rozpuszczonych w wodzie.
Wydaje mi sie ze to "old wive's tale" niz jaks prawda oparta na nauce. Ktos
kiedys usluszal ze ogorek zawiera "askorbinoze" i ze "askorbinoza" zabija
witamine C i polaczyl to w legende, ze ogorek i pomidor mieszac sie nie
powinen.
--
><eM eL
|