Data: 2003-07-29 12:21:45
Temat: Re: Ogórki kiszone
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "bea." <b...@t...pl> napisał w wiadomości
news:bg5nbg$nji$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> Witam wszystkich
> Bardzo proszę o sprawdzony przepis na ogórki kiszone na zimę, do tej pory
> wszystkie przepisy jakoś się nie sprawdzały.
> Pozdrawiam
>
>
1 lyzka soli na 1 litr wody - zagotowac, przestudzic do letniej temperatury
(jak zalejesz goraca moga ogorasy podsmardywac:})
I ta zalewa zalewasz ogorasy z:
zabkami czosnku, duza iloscia kopru (kwiaty koniecznie), chrzanem, ew.
lisciem chrzanowym, sporo gorczycy, liscie wisni i czarnej porzeczki :)
Pycha. Tak samo robie malosolne, tyle ze w wielkim sloju i na birzaco
wyciagam drewnianymi szczypcami do obiadu. Sloj stoi na balkonie, przykryty
lniana scierka, zeby nie swiecilo na niego slonce.
Tak robione nie zdazylo sie, zeby nie wyszly. No chyba ze ogorki jakies
przenawozone.
pozdrawiam
wkn z resztka ogorasow malosolnych :)
|