Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Jerzy" <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Olej lniany
Date: Mon, 11 Dec 2000 18:19:54 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 30
Message-ID: <913287$d2v$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <3a33ceff$1@news.astercity.net> <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: brama.proszynski.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 976555079 13407 193.218.115.254 (11 Dec 2000 17:17:59
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 11 Dec 2000 17:17:59 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:38716
Ukryj nagłówki
Użytkownik Gandalf <G...@v...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
> "agnieszka" <r...@a...net> wrote in message
> news:3a33ceff$1@news.astercity.net...
[...]
> Ja używam do wszystkich surówek na zimno. Jest bardzo cenny
> dla zdrowia, ze względu na wysoką zawartość kwasów Omega 3
> (takie tłuszczowe "witaminy").
Malutkie uzupełnienie, jeśli pozwolisz:
1. Oleje rybie, zwane także kwasami tłuszczowymi omega-3, zawierają dwa
takie oleje - kwas eikozapentaenowy i dezaheksaenowy. Do ryb, których mięso
zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zaliczamy: łososia,
sardynkę, makrelę, śledzia, błękitka, halibuta i inne ryby o białym mięsie.
Mniejszą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 stwierdza się w mięsie pstrąga,
okonia, rekina i miecznika. Tak więc powinniśmy spożywać więcej mięsa ryb w
naszym menu, przynajmniej dwa razy w tygodniu.
2. Orzechy włoskie zawierają także dużą ilość kwasu linolowego i kwasów
tłuszczowych omega-3, które uważane są za niezwykle istotne w naszej
przemianie materii i które obniżają poziom cholesterolu we krwi.
3. Kwas linolenowy, kwas tłuszczowy omega-3, > >podobny<< do tych
występujących w mięsie i oleju rybim, znajduje się także w oleju sojowym i
kanola, nasionach lnu i portulaki.
pozdr. Jerzy
|