Data: 2000-12-11 17:19:54
Temat: Re: Olej lniany
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Gandalf <G...@v...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
> "agnieszka" <r...@a...net> wrote in message
> news:3a33ceff$1@news.astercity.net...
[...]
> Ja używam do wszystkich surówek na zimno. Jest bardzo cenny
> dla zdrowia, ze względu na wysoką zawartość kwasów Omega 3
> (takie tłuszczowe "witaminy").
Malutkie uzupełnienie, jeśli pozwolisz:
1. Oleje rybie, zwane także kwasami tłuszczowymi omega-3, zawierają dwa
takie oleje - kwas eikozapentaenowy i dezaheksaenowy. Do ryb, których mięso
zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zaliczamy: łososia,
sardynkę, makrelę, śledzia, błękitka, halibuta i inne ryby o białym mięsie.
Mniejszą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 stwierdza się w mięsie pstrąga,
okonia, rekina i miecznika. Tak więc powinniśmy spożywać więcej mięsa ryb w
naszym menu, przynajmniej dwa razy w tygodniu.
2. Orzechy włoskie zawierają także dużą ilość kwasu linolowego i kwasów
tłuszczowych omega-3, które uważane są za niezwykle istotne w naszej
przemianie materii i które obniżają poziom cholesterolu we krwi.
3. Kwas linolenowy, kwas tłuszczowy omega-3, > >podobny<< do tych
występujących w mięsie i oleju rybim, znajduje się także w oleju sojowym i
kanola, nasionach lnu i portulaki.
pozdr. Jerzy
|