Data: 2013-06-02 21:49:08
Temat: Re: Oliwa "truflowy"
Od: "Stefan" <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "piecia aka dracorp" <i...@w...eu> napisał w wiadomości
news:kog538$d8l$1@dont-email.me...
> Dla sprostowania chodziło o białą truflę. Napisałem do producenta o
> wyjaśnienie całej sprawy. W odpowiedzi dostałem takie coś:
> "smak białej trufli jest bardzo charakterystyczny sam w sobie stąd smak
> oliwy. Oliwa z pewnością nie jest wadliwa- tak po prostu smakuje biala
> trufla".
> Więc zacząłem szukać informacji o zapachu białej trufli w necie.
> Np. taki opis:
> Wydziela miły aromat, różniący się od lekko czosnkowego zapachu innych
> gatunków trufli, który powoduje że trufla ta jest tak unikalna. Można go
> opisać jako "połączenie zapachu piżma, orzechów oraz ozonu", ktoś inny
> opisał ten zapach "typowo intensywny zapach metanu i spleśniałego sera".
>
> Fakt że zapachu orzechów nie wyczułem, raczej nawanianego gazu ale reszta
> opisu jakby podchodzi pod to co czułem. Czyżbym wykazał się ignorancją?
hm, metan (o ile pamiętam (uwaga-skleroza) jest bezwonny.
pozdr
Stefan
PS. za Wikipedią: Metan, CH4 - organiczny związek chemiczny, najprostszy
węglowodór nasycony. W temperaturze pokojowej jest bezwonnym i bezbarwnym
gazem.
|