Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Oliwa z oliwek w przepisie na ciasto na pizze Re: Oliwa z oliwek w przepisie na ciasto na pizze

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Oliwa z oliwek w przepisie na ciasto na pizze

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sun, 22 Mar 2015 18:31:09 +0100
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.5.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Oliwa z oliwek w przepisie na ciasto na pizze
References: <memou5$ls9$1@dont-email.me> <550eeb9b$0$8374$65785112@news.neostrada.pl>
<memqof$tb4$1@dont-email.me>
In-Reply-To: <memqof$tb4$1@dont-email.me>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 44
Message-ID: <550efc5e$0$26101$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.21.249.251
X-Trace: 1427045470 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 26101 83.21.249.251:2497
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:363289
Ukryj nagłówki

W dniu 2015-03-22 o 17:31, Pszemol pisze:
> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
> news:550eeb9b$0$8374$65785112@news.neostrada.pl...
>
>> A po co ta oliwa? - chyba po to, po co w każdym cieście jest tłuszcz,
>> czyli żeby nie było suche i twarde. ;)
>
> Z tym że docelowo ciasto na pizzę powinno być ciut sztywne, aby
> trójkątny kawałek pizzy wycięty już z gotowej, upieczonej, mógł się
> utrzymać poziomo w ręce a nie zwisać jak wypompowany flak :-)
> Oryginalną pizzę je się przecież po rozcięciu już gołymi rękami, bez
> noża i widelca i docenia się cieńkie chrupiące ciasto "Thin 'n Crispy"
> :-)))

Oczywiście, ale to nie zależy od ilości oliwy w cieście, a głównie od
temperatury pieczenia - im wyższa temperatura, tym bardziej będzie
będzie chrupiące. Piec trzeba krótko. No i druga sprawa to jakich
dodatków użyjesz - jeśli dużo będzie mokrych, które w czasie pieczenia
puszczą sok, to ciasto może namięknąć i będzie flakowate.

>
> Robiłem według przepisu z tego filmiku na youtube:
> https://www.youtube.com/watch?v=c7Zw7nm6jJg

Ojej, cały czas miałam wrażenie, że znam skądś tego gościa. I mam! On
chyba w Hell's Kitchen brał udział. ;)
Moje ciasto rośnie krócej i bardziej wyrasta, mimo że daję mniej drożdży
- 1,5g na 350g mąki. No i miącham mikserem, bo rąk mi szkoda. Natomiast
mąka 450 to najpospolitsza mąka u nas, więc nie wiem, po co on tyle się
nagadał na ten temat.
Nigdy nie daję świeżych pomidorów właśnie dlatego, żeby pizza tak nie
namiękła jak u niego.

>
> Robię dziś ciasto na białą pizzę, więc zamiast sosu pomidorowego i tak
> będzie posmarowane Extra Virgin Olive Oil pod prosciutto i rugolą,
> więc więcej oliwy w cieście nie powinno chyba przeszkadzać. Ech, już
> się nie mogę doczekać aż wyrośnie i będzie można upiec :-)

Prosciutto najlepiej rzucić na minutę przed końcem pieczenia albo nawet
już po upieczeniu, bo szkoda, żeby się przypaliło lub nawet zbyt
wysuszyło. Ja uwielbiam w pizzy karczochy. Jak zresztą we wszystkim.

Ewa

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
22.03 Pszemol
22.03 FEniks
23.03 Anai
23.03 Anai
23.03 Jarosław Sokołowski
23.03 FEniks
23.03 Anai
23.03 Fragi
23.03 FEniks
23.03 FEniks
23.03 Jarosław Sokołowski
23.03 FEniks
23.03 Jarosław Sokołowski
23.03 Pszemol
23.03 Waldemar
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6