Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Castle" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Omlety
Date: Tue, 14 Aug 2001 18:34:28 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 38
Message-ID: <9lbl4s$89p$1@news.tpi.pl>
References: <9lal9h$1aou$1@riot.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: pb88.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 997808092 8505 213.77.227.88 (14 Aug 2001 16:54:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Aug 2001 16:54:52 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:62428
Ukryj nagłówki
A moze taki - podaje w wresji podstawowej, u mnie konczy sie
zwykle z dodatkami nawinie :))
* na 2 omlety*
3 jaja
szczypta soli
szypta ziol prowansalskich, czasem pieprz
ja jeszcze dodaje: 1 lyzeczke maki i 1 lyzczeczke smietany
lyzka masla
*nadzienie*
pucha groszku tudziez kukurydzy
8 dag ementalera
2 zabki czosnku
znow ziola prowansalskie
sol-albo-nie
Omlet jak sie robi kazdy wie ;), smazy sie na maselku,
warstwa ma byc cienka, zeby moc zlozyc; obracam go starym
harcerskim sposobem:
jak sie ciut zetnie placek od spodu zsuwam delikatnie na
plaski talerz, a potem z rozmachem CIAP! na patelnie - tym
razem druga strona :)
Mowy nie ma zeby sie rozpadl :) I tu od razu trzeba zgiac na
pol, do srodka wrzucic groszek/kukurydze, posmarowany
wycisnietym czosnkiem, przylozyc ementalerem.
Zeby ser sie stopil a jaja nie przypalily - skrapiam troche
patelnie woda i przykrywam pokrywka.
I tu mi sie przypomnial omlecik hiszpanski - z kostkami
ziemniakow inside.
Zna ktos oryginalny przepis?
Castle
|