Data: 2011-12-15 18:11:46
Temat: Re: Opalana cebulka
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 15 Dec 2011 18:54:38 +0100, jerzy.n napisał(a):
> W wielu przepisach na rosoły i inne zupy jest opalana cebulka i teraz mam
> pytanie, co zrobić jesli ma sie tylko kuchnie indukcyjna i co z tym fantem.
Kładziesz cebulę przekrojoną stroną na suchej, bardzo rozgrzanej patelni,
nie przesuwasz cebuli. Kiedy czujesz intensywny piękny zapach (nie
spaleniznę) przypieczonej cebuli i widzisz, że brzegi są ciemne, po zdjęciu
patelni z płyty i lekkim przestudzeniu zdejmujesz cebulę delikatnie
łopatką.
Jeśli prażysz cebulę na patelni, to rób to na jakiejś starej, na której Ci
specjalnie nie zależy.
--
XL
|