Data: 2011-12-15 21:27:10
Temat: Re: Opalana cebulka
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik XL napisał:
> Dnia Thu, 15 Dec 2011 18:54:38 +0100, jerzy.n napisał(a):
>
>> W wielu przepisach na rosoły i inne zupy jest opalana cebulka i teraz mam
>> pytanie, co zrobić jesli ma sie tylko kuchnie indukcyjna i co z tym fantem.
>
>
> Kładziesz cebulę przekrojoną stroną na suchej, bardzo rozgrzanej patelni,
> nie przesuwasz cebuli. Kiedy czujesz intensywny piękny zapach (nie
> spaleniznę) przypieczonej cebuli i widzisz, że brzegi są ciemne, po zdjęciu
> patelni z płyty i lekkim przestudzeniu zdejmujesz cebulę delikatnie
> łopatką.
>
> Jeśli prażysz cebulę na patelni, to rób to na jakiejś starej, na której Ci
> specjalnie nie zależy.
I pod żadnym pozorem nie opalać bezpośrednio nad palnikiem gazowym - gaz
śmierdzi, tak opalona cebula też będzie śmierdziała. Patelnia, duża
żeliwna fajerka - to minimum tego co można zrobić nie mając porządnej
kuchni opalanej drewnem (bo nawet od węgla niemiły zapach powstaje...)
--
Darek
|