Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!not-fo
r-mail
From: "Krystyna *Opty*" <k...@v...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Optymalni
Date: Thu, 21 Feb 2002 23:02:42 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 68
Sender: k...@p...onet.pl@l246.biaman.pl
Message-ID: <a53qt2$132$1@news.onet.pl>
References: <a4bi4h$hj8$1@news.onet.pl> <a4bsk0$m45$1@news.tpi.pl>
<a4eeh7$hvu$1@news.tpi.pl> <a4gmf6$8f7$1@news.onet.pl>
<a4of27$9n0$1@news.onet.pl> <a4on5j$3b0$1@news.tpi.pl>
<4...@4...com> <a4qdh5$5p3$1@news.tpi.pl>
<8...@4...com> <a4t2af$f3i$1@news.tpi.pl>
<a4t40m$5tg$1@news.tpi.pl> <a4t62i$rj1$1@news.tpi.pl>
<a4ta55$a60$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: l246.biaman.pl
X-Trace: news.onet.pl 1014329058 1122 212.33.82.6 (21 Feb 2002 22:04:18 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Feb 2002 22:04:18 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:2594
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Piotr" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a4ta55$a60$1@news.tpi.pl...
Oj Piotr, bo się "znenerwuje"... ;))))
Nie chcem, ale muszem... poprawić i dopisać to, co zmyślnie ominął Piotr , a
co jest istotne ;)
Cytuję:
DZ nr 75, 29.03.2000 "Doktor Kwaśniewski odpowiada"
Gliwice, 30.12.19999 r.
Mam 50 lat. Od 9 miesięcy jestem na diecie optymalnej i czuję się
rewelacyjnie. Przed 7 laty przeszedłem zawał serca. Od tego czasu nie jadłem
już, zgodnie z zaleceniami lekarzy tłuszczu, zarówno zawartego w mięsie, jak
i w maśle, a żółtka jaj wyrzucałem nawet z sałatek, o smaku śmietany nawet
nie pamiętałem. Czułem się coraz gorzej i wydawało mi się, że są to już
ostatnie lata mojego życia. Miałem poważną miażdżycę tętnic (balonikowanie
aorty w 1993 r.), nadciśnienie, a po rozpoczęciu leczenia nadciśnienia
dołączyła się cukrzyca leczona diaprelem. Po przejściu na dietę już po 3
tygodniach cukrzyca ustąpiła, odstawiłem diaprel i do dziś cukier mam w
normie. Obniżyło się nadciśnienie, po 3 miesiącach odstawiłem leki na
nadciśnienie, bo było ono niskie. Obecnie mam ciśn. 120-130/80-85 bez leków.
Jestem silny, uprawiam gimnastykę, jogging i kulturystykę. W ubiegłym roku o
tej porze miałem już problemy z poruszaniem się, męczyłem się szybko i
występowały bóle za mostkiem. Dziś już o wszystkich chorobach i
dolegliwościach zapomniałem.
Martwi mnie jednak cholesterol. W listopadzie miałem 251 mg% całkowitego,
HDL 49 i trójglicerydy 72 mg%. Pod koniec grudnia miałem chol. całk. 269,
HDL 38 i trójglicerydy 65 mg%. Niepokoi mnie obniżanie się cholesterolu
dobrego, a wzrost złego. Dotychczas na wadze ubyłem 20 kg. Dziś przy
wzroście 178 cm ważę 90 kg i waga dalej obniża się. Zbigniew. F., Gliwice
J.K. - Jeśli czuje się pan "rewelacyjnie", to co pana obchodzi poziom
cholesterolu i po co pan go w ogóle bada? Nauka ustaliła poziomy
cholesterolów określane jako "prawidłowe", "za niskie", "za wysokie", na
podstawie badań na zdegenerowanych ludziach, bo innych do badań nie mogła
wykorzystać. Ponieważ cały gatunek ludzki jest mocno zdegenerowany, to i
poziomy cholesteroli, uważane za prawidłowe, są również zdegenerowane.
Najważniejsze są t r ó j g l i c e r y d y ! Jeśli już koniecznie chce się
pan badać, to powinien pan zmierzyć właśnie ich poziom. Tróglicerydy
powstają z glukozy, a cholesterol z trójglicerydów. Jeśli surowca do
wytwarzania trójglicerydów spożywa pan niewiele, to i poziom tróglicerydów
(TG) będzie niski. Gdy poziom TG jest niski, to i wytwarzanie cholesterolu
jest niskie. Poziom cholesterolu we krwi nie jest zależny tylko od tego, ile
organizm go wytwarza, ale również od tego, w jakim tempie go wydala. Gdy
organizm jest mocno schorowany, a miażdżyca zaawansowana i obejmująca
tętnicę w wielu narządach, to organizm jest zajęty usuwaniem tej miażdżycy,
a wydalenie cholesterolu odkłada na później. Miażdżyca zaczyna się cofać,
gdy ponad połowa energii w spożywanych pokarmach pochodzi z tłuszczów, a
średnie spożycie węglowodanów spada poniżej 280 g/dobę na osobę przeciętnie.
[... Tu pomijam obszerne przykłady -zainteresowanych odsyłam na strony o
diecie.]
... Ustalono w badaniach naukowych, że gdy spożycie węglowodanów jest niższe
od 150 g/dobę, gdy węglowodany są podawane w postaci skrobi i niższe od 100
g węglowodanów na dobę (u człowieka dorosłego) podawanych w innych
węglowodanach, to miażdzyca nie może się rozwijać, a istniejące zmiany
miażdżycowe cofają się. Zatem czy pan ma więcej, czy mniej cholesterolu,
złego, czy dobrego, to jeśli dostarcza pan swojemu organizmowi tyle
węglowodanów, aby poziom surowca do produkcji cholesterolu, czyli poziom
trójglicerydów był niski - ponizej 70-80 mg% może być też poniżej
50 mg%, to nie ma powodu do żadnych obaw. Koniec cytatu.
Czyli najlepiej i najpewniej jest jeść węglowodanów 0,8 g na 1 kg wagi
należnej ciała (czyli nie licząc ewentualnej nadwagi).
|