Data: 2003-10-06 13:34:24
Temat: Re: Orzechy włoskie - co z nich?
Od: "M.W." <tangaroa@Nospam_poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ivan" <N...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:blrq5c$bco$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam!
> Orzechy mi obrodziły! W tym roku wyjątkowo dużo. Co ja mam z tym
> zrobić? ;-)
> Wymyśliłem, że można by je przerabiać na krem w rodzaju Nutelli, czy
> czegoś takiego. Ale jest jeden problem, nie mogę zastosować mleka (w
> żadnej postaci, ani pochodnych np. masła). Czy ma ktoś pomysł jak?
> Ja wymyśliłem cos takiego:
> - orzechy zmielić
> - zrobić syrop z cukru i wody
> - wymieszać orzechy z syropem, zagęścić na ogniu i dodać jakiegoś
> tłuszczu (margaryny) żeby się nie zrobiła "landryna" ;-).
> Czy to ma szanse się udać? Nie chodzi mi o składniki, tyle co o
> ewentualnie stracony czas.
>
A nie lepiej miodu uzyc??
Marek
|