Data: 2001-03-29 10:56:54
Temat: Re:PASCHA - długie
Od: "ulla" <U...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mój przepis na paschę jest bardzo pracochłonny,
ale efekt końcowy, czyli uzyskany smak jest niespotykany.
Nie uzyska sie go z żadnego z dostępnych na rynku serków.
Tenże, choć nigdy go serem nie nazwałam, wytworzyć trzeba samemu.
teraz podam czego potrzeba :
a/ do zrobienia " nietwarożku"
2 litry mleka 3,2%
2 kubki śmietanki Danone 18% / ew 12% /
2 poj. /0,25 l / śmietanki 30%
8 jajek
b/ do zrobienia paschy
3/4 kostki MASŁA ŚWIEŻEGO /250/
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2-3 łyżeczki żelatyny białej /oetkera/
odr. zapachu migdałowego lub waniliowego / co kto lubi /
bakalie ilość w/g uznania
czyli
migdały obrane ze skórki
orzechy włoskie obrane ze skórki
figi
morele suszone
mogą. być rodzynki lub suszone winogrona / nieco inne w smaku od znanych nam
rodzynek /
No to zaczynamy
Podane w pkt. a składniki mieszamy bardzo dokładnie razem
aż do całkowitego połączenia się, szczególnie chodzi o to by jaja były
dobrze rozmieszane,
Uzyskujemy lekko gęstawą ciecz o jasno żółtym kolorze.
Garnek z roztworem wkładamy do drugiego garnka z wrzącą
wodą / czyli do kąpieli gorącej / i...... pilnujemy momentu aż
roztwór zacznie lekko ścinać / po ok 30 minutach od wstawienia /. Gdy
zacznie się ścinać należy nagarniać od brzegów garnka do środka ściętą
masę, bardzo delikatnie.
Sprawdzać poziom wody w dolnym garnku i uzupełniać go aby górny garnek był
jak najgłębiej zanurzony w wodzie.
Gdzieś po 4-5 godzinach gotowania, wyraźnie widać oddzieloną serwatkę,
wtedy należy wylać wszystko na płócienną ściereczkę położoną na sito aby
odsączyć serwatkę.
Potem należy po przestygnięciu lekko uciskać woreczek z masą by jak
najwięcej płynu się odsączyło.
Uważać, by " nietwarożku" nie wycisnąć na zewnątrz.
Ja jeszcze wieszam ją na parę godzin, by dobrze odciekła.
Można wstawić na noc do lodówki.
Następnie miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka
utrzeć , najlepiej w makutrze na biało, ale potrzeba do tego pary w łapach,
bo ucieranie to ciężka praca, potem
nakładać masę po 2-3 łyżki i ucierać najlepiej mikserem.
ale tą końcówką z nożykiem. Wtedy będzie bardzo gładka masa.
na końcu dodać zapach.
Żelatynę rozpuścić w zimniej wodzie, potem wstawić szklankę do gorącej wody
do rozpuszczenia, przed wlaniem żelatynę lekko przestudzić.
Wlewając ją należy bardzo szybko miksować, by nie zrobiły się gluty.
Potem szybko wsypać bakalie, wymieszać i wylać do formy.
Dekorować wg. uznania.
Jeżeli ktoś lubi bardzo słodką paschę musi dodać więcej cukru.
Zapewniam Was, że smak tego jest na tyle niepowtarzalny
że do dzisiaj zwala z nóg wszystkich moich gości.
Pozdrawiam i życzę smacznego
przeważnie czytająca Was i podbierająca przepisy
Ula.
|