Data: 2000-08-23 11:33:02
Temat: Re: Paella prosto z Hiszapnii czyli RYŻOTTO VARIANT KUROWY
Od: j...@m...com.pl (Justyna Rudowska)
Pokaż wszystkie nagłówki
Nawiązując do tematu ryżowego polecam wszystkim RYŻOTTO - to taki twór
kulinarny przez wielkie "TFU".
A tak na prawdę to pyszna potrawa, którą można w miarę szybko przygotować i
powinna smakować każdemu.
SKŁADNIKI:
włoski gruboziarnisty ryż do ryżotto RISO GALLO - opakowanie z kogutem
PIERSI kurczacze (1 sztuka na łeb)
PAPRYKA świeża kolorowa (1 sztuka na łeb)
GROSZEK zielony pucha raz
czosnek, pieprz
JAK TO SIĘ ROBI?
Na PATELNI PIERWOTNEJ (teflon, średnica 28cm) rozgrzewamy trochę oliwy -
trochę tzn. plama o średnicy około 10-13 cm. Na rozgrzaną oliwę wsypujemy
surowy ryż (lepiej nie używać ryżu drobno czy długoziarnistego bo się
przypala), tak, aby dokładnie przykrył całe dno patelni. Chwilę go "smażymy"
na średnim ogniu często mieszając, tak, aby każde ziarenko "ociekało" oliwą.
Wtedy zmniejszamy płomień i zalewamy ryż rozrobioną w 1 szklance gorącej H2O
kostkę KNORRRA (najlepiej wywar warzywny) i uzupełniamy przegotowaną ciepłą
wodą lekko nad poziom ryżu. Przykrywszy pokrywką patelnię pierwotną
delikatnie prażymy, mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił.
NA PATELNI WTÓRNEJ, na rozgrzanej Plancie lub oliwie, podsmażamy pokrojone w
kostkę PIERSI kurczacze, aby białko się ścięło. Wtedy zmniejszamy płomień i
polewamy kurczaka ZALEWĄ (zalewa to pół filiżanki oliwy z oliwek wymieszanej
ze świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i przeciśniętym czosnkiem - ilość
czosnku zależy od upodobań) i dusimy pod przykryciem. Następnie kroimy
PAPRYKĘ w paski lub kostkę i wysypujemy ją równomiernie na kurczaka - nie
mieszamy. Dusimy około 15-20 minut, aby papryka zmiękła i puściła sok,
którym nasiąknie nam kurczak. NIE ZAPOMINAJMY o ryżu! Nie może się
przypalić! Aż wreszcie łączymy wszystko - na ryż delikatnie zsuwamy z
PATELNI WTÓRNEJ kurczaka z papryką, wraz z powstałym sosem i lekko
mieszamy - papryka powinna być miękka ale NIE ROZCIAPCIANA. Posypujemy
całość zielonym groszkiem i pozostawiamy na leciutkim ogniu pod przykryciem
na PATELNI PIERWOTNEJ i dusimy około 5 minut wszystko razem (aby groszek
zrobił się gorący). Delikatnie przemieszawszy PODAJEMY na stół!!!
Najlepiej smakuje z mocno schłodzonym białym REŃSKIM winem lub RÓŻOWYM
Zinfandel'em.
Życzę smacznego
Justy
--
Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz http://www.newsgate.pl
|