Data: 2002-05-06 11:56:35
Temat: Re: Parmezan - co robić?
Od: <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
>
> > nie pisałem jeszcze na grupę, chociaż czytam regularnie od ok. roku.
> > Ujawniam się i to w dodatku bez "wkupnego" (na razie), bo pilnie potrzebuję
> > pomocy.
> >
> > Brat cioteczny przywiózł mi z Włoch ok. 0,5 kg prawdziwego parmezanu. Bardzo
> > się ucieszyłem, ale:
> >
> > 1. Nie wiem jak go prawidłowo przechowywać (na razie owinąłem w papier i
> > schowałem do lodówki),
> > 2. Nie mam lepszych pomysłów na wykorzystanie tego prezentu inaczej niż do
> > spaghetti (lub innych makaronów), a chciałbym ugotować coś, w czym parmezan
> > będzie odgrywał istotną (lub wręcz dominującą) rolę.
> >
> > Bardzo proszę grupę o rady (mogą być oczywiście linki).
>
> Hejka,
>
> do carpaccio na przykład. Było tu o tym przed paroma dniami. Do sałatek
> wszelakich pasuje. Ja też bardzo lubię parmezan baardzo cienko
> plasterkowany na bułkę z masłem.
>
> Parmezan nadaje się też świetnie w charakterze panierki do cycków
> drobiowych. Do tego sos pomidorowo-kaparowy i makaron.
>
> Pół kilo to dość dużo, ale u nas to dawka miesięczna. Jak gości nie ma
> ;-)
>
> Waldek
Cześć,
Chyba Ci zazdroszczę tego parmezanu, ja mam jeszcze resztki przywiezione z
Włoch w zeszłym roku, a w Łodzi kupić się nie da (jedynie dostępny tarty w
hipermarketach i produkcji polskiej - nie do jedzenia). Parmezan w dużych
ilościach przechowywać należy zawinięty w ściereczkę w lodówce (nie papier).
Powinien wytrzymać kilka miesięcy (jeśli go wcześniej nie spożyjecie).
Pozdrowienia
Agnieszka z Łodzi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|