Data: 2003-04-17 10:55:58
Temat: Re: Pascha Cioci Wiery z Wilna
Od: a...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> Kochani, moze i macie racje. Obie moje babcie juz z tego swiata dawno
> odeszly - to dlaczego ich przepisy wielkanocne maja odejsc wraz z nimi?
> A ja przynajmniej moge Wam w ten sposob maly swiateczny prezent zrobic
> :)
>
> cytuje w oryginale z pozolklego starenkiego zeszytu :)
>
> "Pascha:
> - 2 kg dobrze odcisnietego, b. tlustego bialego sera (nie kwasny!)
> - 10 calych jaj
> - 1/2kg masla
> - cukier do smaku, wanilia, rodzynki, skorka pomaranczowa, gruszki,
> cykata
>
> Ser przepuscic przez maszynke, potem trzec w misce dodajac po jednym
> jajku i po troche masla i cukru. Potem dac wszystko do rondla i trzymac
> na ogniu az sie dobrze zagrzeje, ciagle mieszajac i Boze bron nie dac
> zagotowac. Jak bedzie masa zagrzana wkroic wanilie, skorke pomaranczowa,
> cykatę, itd, wlac do waz i wyniesc na zimno i jesc na drugi dzien."
>
Piekny przepis, Jurku! Tylko co to jest ta cykata? Mam nadzieje, ze nie o
cykute chodzi ;)
Pozdrawiam,
Ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|