Data: 2007-04-11 05:55:50
Temat: Re: Pascha - chwalcie się - komu wyszła we właściwej konsystencji?
Od: "Kulinarny.Net" <p...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Fiona" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:567f.00000046.461bacc2@newsgate.onet.pl...
> Witam po długiej nieobecnosci!
>
> W święta jadłam paschę - cud, miód i orzeszki.
> Jedyny mankament - była... półpłynna.
>
Witam
Pascha z owocami kandyzowanymi
Składniki:
a.. 75 dag trzykrotnie mielonego twarogu
b.. 5 żółtek ugotowanych na twardo
c.. 3 surowe żółtka
d.. 15 dag masła
e.. laska wanilii
f.. 1-1,25 szklanki cukru pudru
g.. 20 dag mieszanki owoców kandyzowanych
h.. 10 dag drobnych migdałów
Wykonanie:
Żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sito. Wanilie rozciąć i wyjąć ze
środka miąższ. Masło utrzeć z cukrem pudrem i surowymi żółtkami na puszysty
krem. Wciąż ucierając dodać przetarte żółtka, wanilię, a gdy całkowicie
połączy się z kremem, wkładać po łyżce sera. Do jednolitej, gładkiej masy
dodać posiekane migdały (kilka całych migdałów odłożyć do dekoracji) i owoce
kandyzowane, wymieszać. Formę lub salaterkę wyłożyć gazą, wypełnić paschą,
owinąć brzegi gazą, obciążyć talerzykiem i wstawić do lodówki do stężenia.
Przed podaniem wyłożyć na półmisek i udekorować.
Jeśli masa serowa jest bardziej wilgotna paschę trzeba umieścić w naczyniu z
odpływem w dnie, np. w glinianej doniczce.
Pozdrawiam
Mika
|