Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Patelnia. Tak dla jaj Re: Patelnia. Tak dla jaj

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Patelnia. Tak dla jaj

« poprzedni post następny post »
Data: 2019-09-30 13:23:13
Temat: Re: Patelnia. Tak dla jaj
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu .09.2019 o 13:06 <d...@g...com> pisze:

> On Monday, September 30, 2019 at 12:21:07 PM UTC+2, Wiesiaczek wrote:
>> W dniu 29.09.2019 o 21:45, Animka pisze:
>> > W dniu 2019-09-29 o 19:18, Wiesiaczek pisze:
>> >> W dniu 28.09.2019 o 02:41, Animka pisze:
>> >>> W dniu 2019-09-20 o 06:18, Wiesiaczek pisze:
>> >>>> Myję w wodzie (również w zimnej) bez dodatków detergentów. Pozwala
>> >>>> to na zachowanie cienkiej warstwy tłuszczu zapobiegającej
>> >>>> przypaleniom przy kolejnym użyciu.
>> >>>>
>> >>>> Odradzam patelnie aluminiowe, Je trzeba myć i nie jest to łatwe.
>> >>>
>> >>> Ja myję ciepłą woda, szczoteczką na rączce, płynem do mycia naczyń.
>> >>
>> >>
>> >> No właśnie o tym mówię.
>> >> Stalową myję szorstkim zmywakiem w zimnej wodzie.
>> >> Na wsi używam do tego miotełki zrobionej (własnoręcznie) z wrzosu.
>> >> Płynów ani żadnych innych detergentów nie używam.
>> >
>> > Jak myjesz w zimnej wodzie nie używając płynu do mycia naczyń to jak
>> > tłuszcz zniknie?
>> > Chyba, że celowo ten tłuszcz na patelni zostawiasz.
>> ...
>>
>> Tak właśnie robię. Ta cienka warstwa tłuszczu, który zostaje, skutecznie
>> chroni przed rdzą i wystarczy wtedy, gdy przed ponownym użyciem przetrę
>> ją suchym papierem.
>> Oczywiście nie namawiam do takiego postępowanie, bo ortodoksi zarzucą
>> mi, że jem zjełczały tłuszcz. No, ale przegięcie jest szkodliwe w każdą
>> stronę :)
>>
>>
>> --
>> Wiesiaczek (dziś z DC)
>> "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
>> Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
>
> dobrze robisz. Namawiam do takiego postępowania bo inaczej nie można.
> Tak "chrzci się" nowe woki i żelazne patelnie (to znaczy takie bez
> powłoki).
>
> Ja dodatkowo przecieram jeszcze warstwą oleju z butelki.
> Dzięki temu nic się nie przypali i nie ma rdzy.
>

Trzeba jeszcze zaznaczyć, że wok przechowuje się w przewiewnym miejscu i w
ciemności - dzięki temu tłuszcz nie jełczeje tak szybko.
Dodałbym do tego, że wok powinien być używany - wtedy ten tłuszcz nie
zdąży zjełczeć.

--
Trefniś

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.09 Wiesiaczek
30.09 d...@g...com
30.09 Animka
30.09 d...@g...com
09.10 Akarm
12.10 Animka
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6