Data: 2014-12-02 13:55:45
Temat: Re: Patelnie (trochę spamująco)
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pani Ewa napisała:
>> Prymarną funkcją tej wkładki jest zapewnienie współpracy z kuchniami
>> indukcyjnymi, które ogrzewają ferromagnetyki. Ale i na gazie kanapka
>> ze stali, aluminium i ceramiki ma swoje zalety. Stal ma mniejsze
>> przewodnictwo cieplne i mniejsze ciepło właściwe. To powoduje bardziej
>> równomierne ogrzanie patelni.
>
> Pewnie nagrzewa się bardziej równomiernie niż nagrzewałaby się taka
> zupełnie aluminiowa, co nie zmienia faktu, że nagrzewa się bardzo
> szybko, a jak ją postawić nierówno, to z jednej strony nagrzeje się
> mocniej. Ale stalowa też się tak zachowa, tylko dłużej jej to zajmie.
Nie tak wiele dłużej. Aż zajrzałem do tabel z własnościami fizycznymi
metali. Aluminium ma 920, a żelazo 460 -- aluminium równo dwa razy
więcej niż żelazo. Ale to w dżulach na kelwin i kilogram. Aluminiowa
patelnia jest trzy razy lżejsza od stalowej o tej samej grubości.
Zatem jeśli mamy aluminiową patelnię z dnem o połowę grubszym od innej
stalowej, to obie będą nagrzewać się tak samo szybko. Tak więc poprzednio
nie do końca prawdę napisałem -- stalowa wkładka w kropeczki zwiększa
nieco pojemność cieplną patelni.
Jarek
--
Majteczki w kropeczki ło ho, ho, ho,
Niebieskie wstążeczki ło, ho, ho, ho
|