Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "m." <m...@W...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pekinka inaczej.
Date: Tue, 21 Mar 2006 21:17:44 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 50
Message-ID: <dvpn23$mh6$1@achot.icm.edu.pl>
References: <442041de$1@news.home.net.pl> <dvplt4$909$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: chello084010101096.chello.pl
X-Trace: achot.icm.edu.pl 1142972291 23078 84.10.101.96 (21 Mar 2006 20:18:11 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 21 Mar 2006 20:18:11 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:263589
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Aga Michalak" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:dvplt4$909$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "@nn" <a...@p...pl> napisał w wiadomości
> news:442041de$1@news.home.net.pl...
> > Często robię surówki na bazie kapusty pekińskiej i dzisiaj nie było
> > inaczej. Jednak dziś postanowiłam wprowadzić pewne modyfikacje. Ponieważ
> > okazało się, że efekt przerósł moje oczekiwania postanowiłam się tym
> > spektakularnym sukcesem kulinarnym pochwalić publicznie ;))
> >
> > Sałatka pekińsko-tatarska ;)
> >
> > kapusta pekińska
> > ząbek czosnku
> > marynowana ostra papryka - sztuk 1, bo ostra jak diabli ;)
> > sól
> > pieprz
> > ocet winny
> > sos tatarski (ja miałam winiary)
> > oliwa, olej - co tam komu pasuje
> >
> > Czosnek bardzo drobno posiekałam, wrzuciłam do miski, posoliłam. Do tego
> > dodałam poszatkowana kapustę i w miarę drobno pokrojona papryczkę.
Całość
> > posoliłam, popieprzyłam, skropiłam octem winnym, polałam oliwą, dodałam
> > łyżkę sosu tatarskiego i dokładnie wymieszałam. Po 15 minutach wyjęłam z
> > lodówki pysznościową sałatkę :)
> > Ania
> >
> > --
>
> Pyszne. Ja osobiście kroje drobno kapuste, cebule w piórka odrobine sole i
> gniote (czyli traktuje brutalnie, ale nie za bardzo). Kapusta i cebula
> miesza się i daje dość ciekawy efekt smakowy. A dodatki to juz jak kto
> lubie. Wczoraj była konserwowa papryka, ogorek, oliwa, troche przypraw i
> majonez. Dzisiaj podobnie plus groszek konserwowy zamiast ogorka. A że
> kapucha duża była to starczyła na dwa razy:)
A umnie jeszcze inaczej. Kapustka, czerwona cebula (koniecznie czerwona)
dużo czosnku, śmietana/ majonez/jogurt (najczęściej majonez z jogurtem), sok
z cytryny, pieprz biały i duuużo estragonu (suszonego). I do lodówki na pół
godzinki, żeby się przegryzło. Wszystkim się uszy trzęsą - tzn. tym czosnko
i ziołolubnym.
pozdrawiam
m.
|