Data: 2006-03-21 20:32:49
Temat: Re: Pekinka inaczej.
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
** @nn wrote:
> Często robię surówki na bazie kapusty pekińskiej i dzisiaj nie było
> inaczej. Jednak dziś postanowiłam wprowadzić pewne modyfikacje.
> Ponieważ okazało się, że efekt przerósł moje oczekiwania postanowiłam
> się tym spektakularnym sukcesem kulinarnym pochwalić publicznie ;))
> Sałatka pekińsko-tatarska ;)
(ciach)
Ja smażę na woku. :)
Składniki:
- kapusta pekińska
- kilka ząbków czosnku
- czerwona papryczka czili
- olej do smażenia (np. sojowy)
Składniki na sos:
- dwie łyżki jasnego sosu sojowego
- łyżeczka sambala
- łyżeczka octu ryżowego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- odrobina/na koniuszek noża MSG (można ominąć jak ktoś przeciwny)
- pół filiżanki ciepłej wody
Przygotowanie:
- na woku rozgrzewam olej
- wrzucam poszatkowany czosnek i czili pocięte w paseczki, przesmażam
chwilkę
- dodaję poszatkowaną (grubo) kapustę
- smażę na oko 3 min. aż kapusta sflaczeje (zmniejszy objętość na oko o
połowę) i większość soki
- zalewam sosem (w/w składniki sosu dobrze wymieszane); mieszam aby sos
się ładnie rozrpowadził
Dobre na ciepło i na zimno.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|