Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pekinka inaczej.
Date: Tue, 21 Mar 2006 21:32:49 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <dvpnsf$s62$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <442041de$1@news.home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: dkt222.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1142973135 28866 83.24.23.222 (21 Mar 2006 20:32:15
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 21 Mar 2006 20:32:15 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Sylpheed-Claws 2.0.0 (GTK+ 2.6.10; i386-redhat-linux-gnu)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:263590
Ukryj nagłówki
** @nn wrote:
> Często robię surówki na bazie kapusty pekińskiej i dzisiaj nie było
> inaczej. Jednak dziś postanowiłam wprowadzić pewne modyfikacje.
> Ponieważ okazało się, że efekt przerósł moje oczekiwania postanowiłam
> się tym spektakularnym sukcesem kulinarnym pochwalić publicznie ;))
> Sałatka pekińsko-tatarska ;)
(ciach)
Ja smażę na woku. :)
Składniki:
- kapusta pekińska
- kilka ząbków czosnku
- czerwona papryczka czili
- olej do smażenia (np. sojowy)
Składniki na sos:
- dwie łyżki jasnego sosu sojowego
- łyżeczka sambala
- łyżeczka octu ryżowego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- odrobina/na koniuszek noża MSG (można ominąć jak ktoś przeciwny)
- pół filiżanki ciepłej wody
Przygotowanie:
- na woku rozgrzewam olej
- wrzucam poszatkowany czosnek i czili pocięte w paseczki, przesmażam
chwilkę
- dodaję poszatkowaną (grubo) kapustę
- smażę na oko 3 min. aż kapusta sflaczeje (zmniejszy objętość na oko o
połowę) i większość soki
- zalewam sosem (w/w składniki sosu dobrze wymieszane); mieszam aby sos
się ładnie rozrpowadził
Dobre na ciepło i na zimno.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|