Data: 2012-06-15 09:12:45
Temat: Re: Pektyna.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 15 Jun 2012 00:40:55 +0200, Animka napisał(a):
> W dniu 2012-06-14 21:46, Ikselka pisze:
>> http://www.skarbywsloikach.pl/index.php/2011/07/05/p
ektyna-zrobiona-w-domu/
>>
>> Uwaga1: nie warto miksować jabłek, bo cedzenie będzie potem trwało wieki.
>> Wystarczy jabłka dobrze rozdrobnić.
>> Uwaga2: jabłka muszą być niezbyt dojrzałe. Zapamiętałam to z jakiejś starej
>> ksiażki kucharskiej.
>> Uwaga3: tam zaraz jabłka - wystarczą skórki! byle dużo.
>
> Pektynę kupowałam kiedyś w sklepie bezglutenowym.
Tak, jest w sprzedaży taka w proszku, nawet w Allegro. Tyle że kiedy robię
jabłka w słoikach, takie do szarlotki, to robię ich mnóstwo, a obierek z
nich jest też mnóstwo - więc sobie pektynę zrobię. raz nawet już zrobiłam,
ale mi się zepsuła, bo nagle musiałam wyjechać, pektyna została w garnku i
- ocet się zrobił.
--
XL
|