Data: 2012-06-20 08:39:44
Temat: Re: Pektyna.
Od: Witek <j...@b...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-06-19 21:32, Stokrotka pisze:
>
>
>> Pektynę kupowałam kiedyś w sklepie bezglutenowym.
>
> Pektyny wcale nie sa zdrowe dla bezglutenowca.
Przepraszam, ale nie widzę sensu.
Dieta bezglutenowa związana jest z problemami "przetwarzania" w
organizmie aminokwasów aromatycznych i gromadzeniem się nieprzetworzonej
tyrozyny. Gdzie tu jakiekolwiek nawiązanie do wielocukrów???
> Wogóle te wszystkie wielocukry,
> często będące odpadami z jakiegoś przetwórstwa,
> a dodawane do żywności przetważanej na słodki smak i masę,
Wielocukry mają słodki smak??? Jedyna możliwość to trzymanie takowych w
jamie gębowej tak długo, aż amylaza ślinowa nieco nadtrawi łańcuchu i
receptory smakowe będą mogły "wyczuć" di- i mono- cukry.
Chyba, że jest inaczej - liczę na odpowiedź.
> często są cięzkostrawne - niezdrowe.
>
To chyba też jakaś nieścisłość - mogą być niestrawne dla ludzi, jak w
przypadku celulozy, ale to raczej nie problem raczej
Witek
|